Sarımsak ve soğan :
Quercetin" adı verilen bir kimyasal içeren sarımsak ve soğan, akciğer iltihabına neden olan enzimleri baskılayıp astım ataklarının sayısını ve şiddetini düşürebilir.
Yumurta sarısı :
B kompleks vitamini olan kolin astım ataklarını önleyebilir. Kolin içeren gıdalar arasında mercimek, fasulye, süt ürünleri, nohut, yumurta sarısı gibi besinler sayılabilir.
Keten Yağı :
Keten bitkisinin tohumlarından elde edilen keten tohumu yağı Omega-3 yağ asidi bakımından oldukça zengindir. Bu esansiyel yağ asitleri bronşiyal dokularda meydana gelen iltihaplanmayı azaltarak astım hastalarının nefes alıp vermesini kolaylaştırır.
Kırmızı biber :
Selenyum astım nedeniyle iltihaplanan ciğerlerin tedavisine yardımcı bir mineraldir. Bu mineralin tüketimi astım ataklarının sıklığını azaltabilir. Güçlü bir antioksidan olan selenyum aynı zamanda zarar gören akciğer hücreleri nedeniyle artan lipidi düşürebilir. Kahverengi pirinç, ton balığı, kepekli tahıllar, yumurta, tavuk ve kırmızıbiber yüksek oranda selenyum içerir.
BUNLARDAN UZAK DURUN
Beyaz ekmek :
Tuzlu gıdalar astım belirtilerinin artmasına neden olabilir. Hamburger, tuzlu patates kızartması, cips, hazır konserve yemek, beyaz ekmek, şarküteri ürünleri, soya sosu, hazır çorba gibi gıdalarda genellikle vücudun ihtiyacından fazla sodyum bulunmaktadır.
Yağlı süt -peynir :
Doymuş yağ kızartmalarda, yağlı süt ürünlerinde ve kırmızı ette bulunan sağlıksız bir yağ formudur. Bu yağ bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olarak astım krizlerinin sıklaşmasına yol açabilir. Tereyağı, yağlı süt ve peynir, patates kızartması, fast-food ürünleri yerine yağ kaynağı olarak zeytinyağı, fındık kullanabilirsiniz.
Brokoli , karna bahar :
Gaz yaptığı bilinen karnabahar, fasulye, brokoli, bezelye, kuşkonmaz gibi sebzeleri az tüketmeye çalışın.