Akdeniz Üniversitesi Dermatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her mevsim lekelerin oluşabileceğini, leke oluşumuna eğilimli olan kişilerin, güneş kremi sürerek, şapka ve kapalı giysi kullanarak korunabileceklerini söyledi.
Güneş ışınlarının dik gelmesinin lekelerin oluşma şiddetini artıracağının altını çizen Yılmaz, "Sıcaklığın etkisi oluyor ama her mevsim lekeler oluşabiliyor. Lekesi olan insanlar 'Ben dışarı hiç çıkmıyorum, güneşten korunuyorum ona rağmen leke oluyor' şikayetiyle geliyor. Sadece güneş değil, gece güçlü floresan ışıkları, spotlar, özellikle eski ledler, ışığı fazla olan bilgisayar ekranları, kamera ışıklarının altında uzun süre kalmak da ciltte lekelere neden olabiliyor. Özellikle leke eğilimi olan insanlar bundan çok etkileniyor" diye konuştu.
"IŞIKTAN KORUNMAK İÇİN DE GÜNEŞTEN KORUNUN"
Güçlü ekran ışıklarının da leke yaptığına değinen Yılmaz, parlak ışıklı bilgisayar ekranında uzun süre çalışan kişilerin, leke riskiyle karşı karşıya gelebileceklerinin altını çizdi. Yılmaz, "Kişinin gündüz nasıl korunuyorsa aynı şekilde o güçlü ışıklardan da korunması gerekiyor. Işıktan korunmak için de güneş kremi sürün, şapka kullanın, kapalı giyinin ya da ışığı kapatın" dedi.
Yılmaz, bronzlaşırken bağ dokusunun parçalanmaması için derinin daha fazla renk üretmek zorunda kaldığını anlattı. Çillenme şeklinde görülen lekenin de yoğun güneş olduğu zaman belirginleştiğine değinen Yılmaz, "Esmerlerde çil yerine, yaygın lekeler görme eğilimindeyiz. Çilden farklı olarak dağınık, burun üzerinde, çenede, alında, yanaklarda, ağız çevresinde düzensiz lekelere 'melazma' diyoruz" dedi.
"ESMERLER DAHA ÇOK RENK ÜRETİR"
Dağınık lekelerin oluşmasında hormonun da etkisi olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu lekelere gebelerde daha sık rastlandığının altını çizdi.
Esmer tenlilerin bu lekelere daha eğilimli olduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
"Esmerlerde renk üretimi daha fazladır. Koyu teniyle deri kendini koruyor, güneş ışını gelir gelmez hızla renk üretmeye başlar ve hızla tenin rengi koyulaşır. Açık tenli insanlar ise yanamazlar, kızarırlar. Bu mekanizma aslında esmerleri koruyor."
Yılmaz, kişinin derisi koyulaştıkça ışıkların alt tabakaya inmediğini ve deri kanseri riskini azalttığını vurgulayarak, bu nedenle deri kanserlerinin açık tenli, açık renk göz ve saçlılarda daha sık görüldüğünü bildirdi.