Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) 2014 verilerine göre, diyabetin dünyada sadece doğrudan maliyeti yıllık 612 milyar doları buluyor.
Novo Nordisk Uluslararası Operasyonlar Başkan Yardımcısı Mike Doustdar, Uluslararası Diyabet Basın Bilgilendirme Konferansı'nda AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyabetle ilgili sağlık harcamalarının, ortalama yaşam süresinin uzamasıyla daha da arttığını belirterek, "Uluslararası Diyabet Federasyonu 2014 verilerine göre, diyabetin dünyada sadece doğrudan maliyeti 612 milyar doları buluyor. Dolaylı maliyetinin de bu rakamın çok daha üstünde olduğu öngörülüyor. Diyabet, dünyadaki sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 11'ini oluşturuyor" dedi.
Diyabet harcamalarının azaltılabilmesinde erken tanı ve tedavinin önemine dikkati çeken Doustdar, "Diyabet maliyetinin yüzde 75'i komplikasyonlardan kaynaklanıyor. Bu nedenle komplikasyonlar önlenebilirse sağlık harcamalarında ciddi azalma sağlanabilir" diye konuştu.
Türkiye'nin diyabete ayırdığı sağlık harcamaları hakkında bilgi veren Doustdar, "Diyabet, SGK'nın yaptığı yıllık sağlık harcamalarının 10 milyar lirasını, diğer bir deyişle yüzde 23'ünü oluşturmaktadır" dedi.
Doustdar, şunları kaydetti:
"Diyabetin toplam maliyeti, 2008 yılından beri yılda yüzde 18 oranında artmıştır. 2012 yılında diyabet ile ilgili ilaçların SGK'ya olan direkt maliyeti yaklaşık 2,4 milyar lira olmuştur. Diyabete bağlı her komplikasyonla yıllık maliyet belirgin olarak artmaktadır. 2012'deki SGK rakamları, diyabete bağlı komplikasyonlar için diyabetin toplam doğrudan maliyetinin 3 kat daha fazlasının harcandığını göstermektedir. Diyabetin neden olduğu komplikasyonların 2012 yılındaki toplam maliyeti, toplam diyabet tedavisi maliyetinin yüzde 73'ünü oluşturmaktadır. Diyabetin komplikasyonlara neden olduğu durumda, bu komplikasyonların tedavisi ve ilgili sağlık harcamaları, diyabetin kendisinin tedavisi için harcanan miktarın yaklaşık beş katı daha fazla olabilmektedir.
IDF, Türkiye'de diyabetle ilgili halihazırda kişi başına harcamanın yıllık 866 Amerikan doları olduğunu tahmin etmektedir."
Doustdar, "Yapılan analizlere göre diyabet kontrolünün tavsiye edilen düzeylere çekilebilmesi 2035 yılına kadar Türk toplumuna 24 milyar avroya varan bir tasarruf sağlayabilecektir" değerlendirmesinde bulundu.