Halk dilinde 'akciğer sönmesi' olarak bilinen Pnömotoraks, şiddetli göğüs ve kol ağrısı gibi şikayetlerle belirti veriyor. Özellikle uzun boylu ve zayıf erkeklerde görülen Pnömotoraks, sigaraya bağlı gelişiyor, önlem alınmazsa ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan, akciğerlerdeki havanın göğüs kafesi içine dolması sonucu akciğerin çökmesi ve işini yapamaması durumu olarak tanımladığı Pnömotoraks'ı şöyle anlatıyor: "Akciğeri çevreleyen zar ile göğüs duvarının iç zarını kaplayan dış zarın arasında normal şartlarda hava bulunmaz. Akciğer sönmesi dediğimiz Pnömotoraks'da bu iki zarın arasına hava girer ve birikir. Eğer kaçak büyük ise kalp ve karşı akciğeri de baskı altına alabilir. Akciğerin üzerinde hava kesecikleri oluşur. Bu keseciklerin patlaması ile akciğerin içinden göğüs kafesine hava sızar ve akciğer balon gibi söner. Bu durum kalıtsal akciğer hastalıklarından kaynaklanabileceği gibi dışarıdan gelen darbelere bağlı olarak da gelişebilir." Akciğer sönmesinin ani ve şiddetli göğüs ağrısı ile nefes darlığına da yol açabildiğini anlatan Doç. Dr. Demirhan, "Ani gelen şiddetli göğüs ağrısı ve nefes darlığı ciddi Pnömotoraks'ın en yaygın belirtileridir. Göğüs ağrısı o kadar şiddetlidir ki, genellikle kalp krizi ile karıştırılır" şeklinde konuşuyor. Akciğer sönmesinin KOAH'lı hastalarda da sık görüldüğünü vurgulayan Doç. Dr. Özkan Demirhan, şu bilgileri veriyor: "KOAH'lı hastada göğüs ağrısı ve nefes darlığı durumunda 'KOAH atağı' olarak geçiştirilmeden Pnömotoraks ihtimali akıllara gelmelidir. Primer spontan Pnömotoraks sigara içen, uzun boylu, zayıf ve hafif kambur, genç yetişkin erkeklerde daha sık görülür. Bunun sebebi henüz belirlenememiştir. Kısa boylularda görülmeyecek diye bir tez bulunmamaktadır. Ayrıca pilot ve dalgıç gibi basınca maruz kalmayı gerektiren meslek grupları da tehlikededir."
KANSERE DÖNÜŞEBİLİR
"Akciğer sönmesi erkeklerde kadınlardan 6 kat daha sık görülür. Nadir de olsa bu hastalığın büllöz doku kansere dönüşebilme ihtimali var. Hava kaçağının fazla olduğu durumlar ölümcül sonuçlara neden olur."
SİGARA BIRAKILMAZSA TEKRARLAR
"Ameliyatların başarı şansı yüksek ancak hastalar sigaradan uzak durmazsa hastalık tekrarlayabilir. Bu tarz hastaların sağlık merkezlerine yakın oturmaları önemlidir. Öyle ki acil müdahale gerektiren bu hastalıkta geç kalmak büyük risk anlamına gelmektedir."
FARKLI TEDAVİ YOLLARI BULUNUYOR
AKCİĞER DOSTU BESİNLERE DİKKAT!