Akciğer sönmesi Pnömotoraks nedir? Akciğer sönmesi neden olur?

Akciğer sönmesi (Pnömotoraks) nedir? Akciğer sönmesi neden olur?

Galatasaray'ın Japon futbolcusu Yuto Nagatomo'ya aldığı darbe sonrası akciğer sönmesi teşhisi konuldu. Nagatomo'nun hastalığı akciğer sönmesi nedir en çok merak edilen konulardan biri oldu. Diğer adı pnömotoraks olan akciğer sönmesi havanın göğüs kafesi içine dolması ile oluşur ve oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Peki akciğer sönmesi nedir? Akciğer sönmesi nasıl olur, belirtileri nelerdir? Günün en çok merak edilen konusu akciğer sönmesi hakkında tüm bilgiler haberimizde...

Galatasaray'ın Japon yıldızı Yuto Nagatomo'ya akciğer sönmesi teşhisi konduğunun açıklanmasının ardından herkes, akciğer sönmesi nedir merak ediyor. Can kaybına neden olabilen akciğer sönmesi ya da diğer adıyla 'Pnömotoraks' oldukça tehlikeli bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Gelin akciğer sönmesi nedir? Akciğer sönmesi belirtileri nelerdir? bakalım. İşte akciğer sönmesi hakkında merak edilenler...

AKCİĞER SÖNMESİ NEDİR?

Akciğerlerdeki havanın göğüs kafesi içine dolması sonucu akciğerin çökmesi ve işini yapamaması durumu olarak kendini gösteren "Pnömotoraks'' rahatsızlığı hayati sonuçlar doğurabiliyor. Akciğeri çevreleyen akciğer üzerine yapışık zar ile göğüs duvarının iç zarını kaplayan dış zarın arasında normal şartlarda hava bulunmaz. Akciğer sönmesi olarak bilinen Pnömotoraks'da bu iki zarın arasına hava girer ve birikir eğer kaçak büyük ise kalp ve karşı akciğeri de baskı altına alabilir. Spontan (kendiliğinden) ve spontan olmayan pnömotoraks diye iki ana başlık olarak ayrılmaktadır. Bül ve bleb denilen olayla da akciğerin üzerinde küçük ve büyük hava kesecikleri oluşur ve bunlar spontan pnömotoraksın en sık nedenidir. Bu hava keseciklerinin patlaması ile akciğerin içinden göğüs kafesi içine hava sızar ve akciğer balon gibi söner. Ayrıca bu durum kalıtsal akciğer hastalıklarından kaynaklanabileceği gibi dışarıdan gelen darbelere bağlı da gelişebilir.

AKCİĞER SÖNMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Ani gelen şiddetli göğüs ağrısı ve nefes darlığı ciddi Pnömotoraks'ın en belirgin belirtileridir. Genelde yavaş ve hafif klinik belirti vermesine rağmen ani ve şiddetli gelen göğüs ağrısı-nefes darlığı ile belirti vereren bu hatalıkta ğöğüs ağrısı o kadar şiddetlidir ki, genellikle kalp krizi ile karıştırılır.

Öte yandan pnömotoraks KOAH'lı hastalarda da sık görülen bir rahatsızlıktır. Bu hastalarda öncelikli şikayet nefes darlığıdır. Dolayısı ile KOAH'lı bir hastanın da göğüs ağrısı ve nefes darlığı durumunda KOAH atağı olarak geçiştirilmeden Pnömotoraks ihtimaline karşı da mutlaka tetkik edilmesi gerekir.

"UZUN BOYLU, ZAYIF VE KAMBUR ERKEKLER TEHLİKEDE"

Primer spontan pnömotoraks sigara içen, uzun boylu, zayıf ve hafif kambur, genç yetişkin erkeklerde daha sık görülen rahatsızlıktır ayrıca pilot ve dalgıç gibi meslek gruplarını da hedef alıyor. Araştırmalar 100 binde 5-10 kişide görüldüğünü söylüyor. Erkeklerde kadınlardan 6 kat daha sık görülür.

Ülkemizde yılda 13 bin civarında Pnömotoraks vakası saptanmaktadır. Bunların 10 bine yakını yatırılarak tedavi edilmektedir. Hastaların yüzde 40'a yakını 15-45 yaş grubunda ve 3'te biri erkektir. Nadir de olsa büllöz doku kansere dönüşebilme ihtimali var. Akciğerdeki hasarın çok büyük olmasına bağlı hava kaçağının fazla olduğu durumlarda ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

AKCİĞER SÖNMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Pnömotoraks tedavilerinde 4 temel ilke vardır. Akciğerin genişlemesinin sağlanması, şikayetlerin ortadan kaldırılması, komplikasyonların önlenmesi ve nükslerin önlenmesi şeklinde. Bunlardan ilki oksijen desteğidir, hava miktarı az olan kişilere uygulanır ve hasta gözlemlenir. Bir diğeri iğne aspirasyonudur.

Pnömotoraks alanı yüzde 15'ten büyükse hava kesilene kadar iğne ile boşaltılır. Eğer akciğerden kaçan hava fazla miktarda ise dren takılarak havanın boşaltılması sağlanır. Orta ve büyük derecede Pnömotorakslarda karşı akciğer ve kalbe baskı yapacak durumda olanlarda Tüp Torakostomi denilen yöntem kullanılmaktadır.

GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN