Her ne kadar tadı güzel olsa da ve faydaları bulunsa da fazla tüketilen kaju kilo almanıza sebebiyet verir. Ayrıca kavrulmuş kajuları çok fazla tüketmemek porsiyonu küçük tutmak önemlidir. Hatta mümkünse tercihinizi çiğ kajudan yana kullanmanız çok daha iyi olacaktır.
KAJU NEREDE YETİŞİR?
Kaju sakız ağacıgiller familyasından bir tropikal iklim bitkisidir. Ağacın üretimi daha çok tohumla yapılır. Tropikal iklimde yetişir, kuraklığa dayansa da soğuğa kesinlikle dayanıklı değildir. Bu nedenle Ekvatora yakın yerlerde yetiştirilir.
KAJUNUN FAYDALARI NELERDİR?
-Kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, bakır, fosfor, çinko gibi mineral maddeler ile folik asit, B1, B2, B3, B6, C, E ve K vitaminlerini barındırır.
-İçeriğinde diğer fındıklara oranla daha az yağ bulunduğundan ve antioksidan içerdiğinden kalp için iyidir.
-Çok fazla magnezyum içermesinden dolayı kan basıncı sağlığı üzerinde de olumlu etkileri vardır. Dolayısıyla yüksek tansiyonu da önler.
-Bakır yönünden de zengin olan kajunun saç sağlığı üzerinde güzel etkileri vardır. Saç dökülmesini de önler.
-Magnezyum ve mineraller içeren kaju, kemik gelişimi için de faydalıdır. Bu nedenle özellikle çocuklar tarafından da ideal porsiyonlarda tüketilmelidir.
-Düzenli olarak tüketildiğinde safra taşlarını önlediği bilinir.
-Cilt için önemli olan kaju, yara ve iltihaplar üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.
-Bağışıklık sistemine karşı dosttur. Ayrıca sindirime de iyi gelerek mideyi de korur.
-İçeriğindeki demir kansızlık ve anemiye karşı savunma işlevi görür.
-Magnezyum bulundurduğundan baş ağrısına da oldukça iyi gelir.