Cinsel ilişkide yaşanan bazı sorunlar, çiftlerin kaygısından kaynaklanabiliyor. Panik, heyecan ve yorgunluk ilişkide isteksizliğe neden olabiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, mutlu bir beraberlik için anlayış ve sakinliği öneriyor...
İLİŞKİDE AĞRI SORUNU
27 yaşında bir kadınım. 3 ay önce evlendim. İlişki sırasında cinsel organımda ağrı oluyor. Zorlanıyorum. Eşime söylemekten utanıyorum. Ne yapmalıyım?
KADINLARDA karşılaşılan en sık şikayet budur. Öncelikle bu şikayetini hemen eşinle paylaş. Çünkü ilişki sırasında ortaya çıkan şikayetler birlikte çözülmezse evliliğinizi bile etkileyecek hale gelebilir. İsteksizlik hali başka sosyal sıkıntılara ve şüphelere neden olabilir. Birlikte şikayetsiz ve mutlu birliktelik için bu şart. Ayıp olmaz. İlişki öncesi hazırlık şart... Çiftlerin beden, korku ve beklentilerine uygun şekil ve hızda birleşme, şikayeti ortadan kaldırabilir. Vajina kuruluğu ve iltihapları ilişki sırasında ağrıya neden olabilir. Yine de öncelikle bir kadın hastalıkları uzmanına muayene olun. Gerekirse iç hastalıkları uzmanı, psikolog ve psikiyatrist desteği gündeme gelebilir ama hemen eşinle şikayetini konuş.
45'TEN SONRA DİKKAT
61 yaşındayım. Arkadaşlarımın çoğunda prostat var. Bir yıldır gece sık sık idrara çıkıyorum. Kanser olmaz değil mi? Prostat, başka hangi şikâyetlere neden olur?
HEMEN kanser diye düşünme. Her erkekte prostat bezi vardır. Tekrar ediyorum... Prostat, bir hastalık ismi değildir. Bir organın ismidir. Tıpkı görme organı göz, duyma organı kulak gibi prostat da bir organdır. 45 yaşından sonra yılda bir kez muayene olmak iyidir. Böylece şikayet olmaksızın başlayan hastalıkları tespit edebiliriz. Prostat bezinin büyümesi, sık gördüğümüz bir durumdur. Geceleri sık sık idrar yapma ihtiyacı, kesik kesik idrar yapmak, idrarın başında ve sonunda kan damlaması, uzun bekleyişten sonra çok az idrar yapmak, idrarın çatallanarak yapılması gibi şikâyetlerle kendini gösterir.
PROSTAT KORKUSU
47 yaşındayım. İdrar yaparken kan geldi. Prostat için muayene ederler diye korkumdan ve utancımdan doktora gidemiyorum. Ne önerirsiniz? Ne yapmam gerekir?
BENCE bu yaşta doktordan utanmaktan utan. Hiç doktordan utanılır mı? "Utanmaktan patır patır kanser oluyoruz" desek boşa gitmez herhalde. Korkunun ecele faydası yok. Prostat varsa muayenesi de var. Erkeklerin 45 yaşından sonra bir kez, 60 yaşından sonra da altı aylık aralıklarla prostat hastalıkları açısından muayene olmalarını öneriyoruz. Sonra kanda PSA testi istiyoruz. Sonuçlara göre gerekirse biyopsi gibi ileri incelemeler yapılıyor. Tanı konduktan sonra da tedavisine geçiliyor. İdrar yapma düzensizliği, tıkanıklığı, büyük abdest düzeninin bozulması, kanamalı idrar çıkış saptanması söz konusu ise mutlaka muayene ve değerlendirme şart. Ayrıca böbrek taşı, kum dökme ve idrar kesesi hastalıkları gibi durumlarda da idrarda kan olabilir. Hemen muayene olmaya...
BİRAZ HUZURSUZUM
41 yaşında mühendisim. Hanımla haftada bir, en fazla 2 kez ilişkiye girebiliyoruz. Yani bu sayıya takıldım. Düşününce biraz huzursuz oldum. Bilgi verebilir misiniz?
CİNSEL ilişkiye girmenin sabit sayısı olmaz. Şu yaşa geldin bu kadar, bu yaşa geldin şu kadar diye bir liste yok. İki kişini isteği beklentisi, bedensel ve ruhsal halleri, ortamın uygunluğu gibi birçok durum ilişkiye girme isteğini belirler. Bu sayı sizin için yeterliyse bizim için sorun yok. Unutmayın cinsellik sadece cinsel organların ilişkisi değildir. Ruhun paylaşılması demektir. Cinsel birlikteliğin azalması, ilişkiyi zedeleyebilir.
ÜROLOJİYE GÖRÜN
3 yıl önce idrar şikayetim başladı. Doktora gittim, idrar yolum daralmış. Ameliyat oldum, 2 yıldır durumum iyi. Ama bugünlerde kesik kesik idrar yapıyorum ve zorluk çekiyorum. Nedeni nedir? Bir daha mı daraldı?
TEKRAR daralma olabilir. Onun dışında özellikle prostat bezi hastalıklarında kesik kesik idrar yapma şikayeti sık olur. İdrar yolu enfeksiyonları açısından da dikkatli olmak gerekir. Tekrar üroloji uzmanıyla konuş. İhmal etme.
KORKUM KANSER OLMAK
45 yaşında kuaför bir bayanım. Adetim düzenli. Kanser olmaktan korkuyorum. Meme kanseri için hangi tahlili yaptırayım dedim. CA 15-3 istediler. Bu test bende kanser varsa gösterir mi?
EVET, gösterir. Her ne kadar tarama testi değilse de istenir. Meme kanseri tanısı konmuş kişilerde takipte kullanılan bir testtir. Genellikle CA 15-3 düzeyi ne kadar yüksekse meme kanseri o kadar ilerlemiştir. Kanser büyüdükçe CA 15-3 seviyesinde artış olur. Ayrıca karaciğer ve pankreas kanseri, siroz iyi huylu meme hastalıkları gibi değişik durumlarda da yükselebilir. Buna rağmen sağlıklı kişilerin belli bir yüzdesinde CA 15-3 de, hafiforta derecede yükselebilir. Kanser dışı rahatsızlıklarda görülen CA 15-3'deki yükselmeler zamanla değişmeme eğilimi göstermektedir.
BEKARIM AMA...
24 yaşındayım. Bekarım. Evlenemiyorum. Bu nedenle sık sık kendi kendimi tatmin ediyorum. Yoruluyorum. Bununla ilgili midir?
TABİ ki olabilir. Bayan mı bay mı olduğunu belirtmemişsin. Zaten fark etmez. Kendi kendini tatmin, ilişki kadar çok enerji harcanan bir olaydır. Bedenin kan dolaşımı, hormonları değişir. Ancak her şeyin aşırısı zarardır. Gerek cinsel organlar, gerek ruhsal, gerek sosyal ve gerekse tüm beden için sakıncalı sonuçları olabilir.
CİNSEL SORUNLARINIZA SAĞLIKLI CEVAPLAR - DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU