Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, ihmale gelmiyor. Batıgöz Sağlık Grubu'ndan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler, bu hastalıkla ilgili TAKVİM okuyucularını bilgilendiriyor.
KÖRLÜĞE NEDEN OLUR: Kesin tedavisi olmayan göz tansiyonu sadece kontrol altına alınabiliyor. İhmal edildiğinde, zamanla körlüğe neden olabiliyor. Sinsi ilerleyen glokom, göz veya baş bölgesinde ağrı, bulanık görme ve mide bulantısıyla belirti veriyor. Çocuklarda bebeklerde hatta anne karnında bile başlayabilen göz tansiyonu, genetik etki gösteriyor. Anne, baba ya da kardeşinde göz tansiyonu bulunanların kontrolleri aksatmaması öneriliyor. Op. Dr. Mehmet Söyler, "35 yaşından sonra her sene göz tansiyonuna bakılması şart" diyor.
AMELİYAT GEREKEBİLİR: Hastalık, 3 ayrı yöntem ile kontrol altına alınıyor: Göz içi basıncını düşürmek için başlanılan damla, ilaç tedavisi ve lazer... Bir veya birden fazla damla kullanımına rağmen düşmeyen göz tansiyonuna cerrahi müdahale yapmak gerekebiliyor.
AÇIK (GENİŞ) AÇILI GLOKOM: 40 yaş üstünde görülür. En yaygın olan glokom türüdür. Sinsidir. . Kapalı (dar) açılı glokom: Göz içi sıvısı gözün iris dediğimiz renkli kısmının arkasına hapsolmuştur. Ani glokom atakları gerçekleşir.
KİMLER RİSK ALTINDA
SAĞLIKLI GÖZLERİN ŞİFRESİ - OP. DR. MEHMET SÖYLER
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL
YARIN: KATARAKT