MENOPOZA CEVİZ
Bir süre önce adetlerim düzensizleşti. Son 3 aydır da hiç adet olmadım. Galiba menopoza girdim. İlaç kullanmak istemiyorum. Ne yememi önerirsiniz?
Östrojen hormonu azaldığından beden farklı bir çalışma düzenine girer. Bu dönemde bitkisel kökenli desteklerimiz var. Fitoöstrojenler, vücutta östrojen hormonunun etkilerini taklit ederek etki gösteren besinlerdir. Menopoz öncesi dönemde ortaya çıkan birçok belirti, östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Bu besinlerden bolca tüketmek,
östrojen eksikliğini telafi etmeye yardımcı olacaktır.
Kestane, Antep fıstığı, keten tohumu, ceviz ve soya ürünleri bol miktarda fitoöstrojen içerir. Sofranızdan eksik etmeyin.
ENFEKSİYON OLABİLİR
Geçen hafta eşimle ilişkideyken kadınlık organımın yanlarında ağrı oldu. İlişkiyi bırakmak zorunda kaldık. Sabah üşümem titremem oldu. Öğlen cinsel organıma baktım her 2 yan tarafta şişme olmuş. Son 2-3 gündür otururken hatta yürürken bile ağrım var. İdrar yolumu mu üşüttüm acaba?
Bu tariflerin önemli ve net. Bartholin kisti ve enfeksiyonu oluşmuş diye düşünüyorum. Kadın hastalıkları uzmanına git. Bir an önce tedaviye başlamak gerekir. Bartholin bezleri, vajina girişinde iki yanda bulunan bezelye büyüklüğünde organlardır. Bezler, yarım santim büyüklüğündedir. Yaklaşık iki santimetre bir kanalla vajina girişine açılırlar. Cinsel ilişkiyi kolaylaştıran, ilişki esnasında ağrı oluşmasını engelleyen vajinayı kayganlaştırıcı bir salgı oluştururlar. Normalde bu bezleri elle hissetmek mümkün değildir ancak özellikle enfeksiyon nedeniyle kist kanalı tıkandığında, bu kanal şişer ve 4-5 cm büyüklüğüne ulaşan bir kist halini alır.
PROSTAT MESELESİ
59 yaşındayım. Arkadaşlarımın çoğu prostat oldu. Benim de prostatım var mıdır? Varsa nasıl anlarım?
Her erkekte prostat bezi vardır.
Bu organın hastalıklarına prostat hastalıkları denir. En sık rastlanılan hastalığı, benign prostat hiperplazisi dediğimiz prostat bezi büyümesidir. Az az ve sık sık idrar yapma, gece sık idrara çıkma, idrar yaparken çatallanması, akıntı gibi şikayetlerle kendini gösterebilir.
Tam idrar tahlili, Tpsa ve F PSA gibi kan testleri vardır. Üriner Sistem Ultrasonografisi çektirebilirsin.
50 yaşından sonra her erkek gibi şikayet olmasa da ürolog muayenesi olmalısın.