Kafanıza takmayın! Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (16 Ağustos 2019)

Cinsel hayatta yaşanan sorunlar, özellikle erkekleri mutsuz ediyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, erkeklerde ‘Ya başarılı olamazsam’ stresinin aşk hayatını olumsuz etkilediğini söylüyor. Eşlerin birbiriyle sıkıntılarını paylaşmasını öneriyor. İşte Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun 16 Ağustos 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :16 Ağustos 2019
Kafanıza takmayın! Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 16 Ağustos 2019
MENOPOZA CEVİZ
Bir süre önce adetlerim düzensizleşti. Son 3 aydır da hiç adet olmadım. Galiba menopoza girdim. İlaç kullanmak istemiyorum. Ne yememi önerirsiniz?

Östrojen hormonu azaldığından beden farklı bir çalışma düzenine girer. Bu dönemde bitkisel kökenli desteklerimiz var. Fitoöstrojenler, vücutta östrojen hormonunun etkilerini taklit ederek etki gösteren besinlerdir. Menopoz öncesi dönemde ortaya çıkan birçok belirti, östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Bu besinlerden bolca tüketmek, östrojen eksikliğini telafi etmeye yardımcı olacaktır.
Kestane, Antep fıstığı, keten tohumu, ceviz ve soya ürünleri bol miktarda fitoöstrojen içerir. Sofranızdan eksik etmeyin.
ENFEKSİYON OLABİLİR

Geçen hafta eşimle ilişkideyken kadınlık organımın yanlarında ağrı oldu. İlişkiyi bırakmak zorunda kaldık. Sabah üşümem titremem oldu. Öğlen cinsel organıma baktım her 2 yan tarafta şişme olmuş. Son 2-3 gündür otururken hatta yürürken bile ağrım var. İdrar yolumu mu üşüttüm acaba?

Bu tariflerin önemli ve net. Bartholin kisti ve enfeksiyonu oluşmuş diye düşünüyorum. Kadın hastalıkları uzmanına git. Bir an önce tedaviye başlamak gerekir. Bartholin bezleri, vajina girişinde iki yanda bulunan bezelye büyüklüğünde organlardır. Bezler, yarım santim büyüklüğündedir. Yaklaşık iki santimetre bir kanalla vajina girişine açılırlar. Cinsel ilişkiyi kolaylaştıran, ilişki esnasında ağrı oluşmasını engelleyen vajinayı kayganlaştırıcı bir salgı oluştururlar. Normalde bu bezleri elle hissetmek mümkün değildir ancak özellikle enfeksiyon nedeniyle kist kanalı tıkandığında, bu kanal şişer ve 4-5 cm büyüklüğüne ulaşan bir kist halini alır.
PROSTAT MESELESİ

59 yaşındayım. Arkadaşlarımın çoğu prostat oldu. Benim de prostatım var mıdır? Varsa nasıl anlarım?

Her erkekte prostat bezi vardır.
Bu organın hastalıklarına prostat hastalıkları denir. En sık rastlanılan hastalığı, benign prostat hiperplazisi dediğimiz prostat bezi büyümesidir. Az az ve sık sık idrar yapma, gece sık idrara çıkma, idrar yaparken çatallanması, akıntı gibi şikayetlerle kendini gösterebilir.
Tam idrar tahlili, Tpsa ve F PSA gibi kan testleri vardır. Üriner Sistem Ultrasonografisi çektirebilirsin.
50 yaşından sonra her erkek gibi şikayet olmasa da ürolog muayenesi olmalısın.
İLİŞKİDE 'KİLO' SORUNU

Benim eşim iri. İlişkide karnım ağrıyor. Hele safra kese ameliyatından sonra eskisi gibi hiç değilim. Ağrım çok. Ameliyatla ilgisi olabilir mi?

Bu anlattığınız derin ağrı diye tarif edilir. Endometriosis hastalığı, batın içi yapışıklıklar, batın içi kitleler, tümörler, apseler enfeksiyonlar, miyomlar, yumurtalık kistleri, bağırsak ve mesane problemleri, rahim tersliği hallerinde bu tip ağrılar olabilir. Safra kesesi ameliyatından ziyade batın içi yapışıklık ve ağrı yapan diğer ihtimalleri araştırın. İç hastalıkları ve kadın hastalıkları uzmanına başvurun. Sakınma tedavisi olarak durumu eşinize anlatın.
DERDİM ÇOK BÜYÜK

Utancımdan kimseye anlatamadım. 2 aya kadar evlenmek üzereyim. Ama cinsel organım küçük. Eşim bir şey söyler mi?

İlişkiden keyif alıp almamak veya çocuk sahibi olup olmamak, cinsel organ büyüklüğü ile ilgili değildir. Kadın cinsel organının derinliği 10 santimetre kadardır. Zaten ilişkiden haz aldığı bölgede yaklaşık ilk 3-4 santimetrelik bölgesidir. Yani uzunluk kısalık mevzusunu kafanda büyütme. Birbirini sevip sayan eşlerin cinsel hayatları da sıkıntısız olur. Sıkıntın, cinsel organının sertleşmesi ve sert kalma süresi ile ilgili olumsuz haller yaratabilir. Bir an evvel bu işi kafandan at.
ŞEKER VE AŞK

Oğlumu evlendirmek istediğim kız şeker hastası. Günde 3-4 tane insülin iğnesi yapıyor. Bu kızla evlenmesinde sakınca var mı? Evlendikten sonra çocukları olur mu, mutlu olurlar mı?
Şeker hastalığı evlenmeye engel olan bir hastalık değildir. Tüm dünyada bir hastalıktan ziyade bir yaşam şekli olarak tanımlanır. Sağlıklı ve düzenli yemek yemenin şart olduğu bir durumdur. Yani oğlun da mecburen sağlıklı beslenecek. Bu da seni sevindirir. Çocuk mevzusuna gelince; erkek ve dişinin üreme organları ve hücrelerinin sağlıklı çalışması gerekir. Kaldı ki hem kadın hem erkek sağlıklı olsa bile çocuk sahibi olamayabilirler. Karşılıklı seven, şükür ve gayret gösteren eşler, her şartta mutlu olur.

CİNSEL SORUNLARINIZA EN SAĞLIKLI CEVAPLAR - DR. M. NAFİZ KARAGÖZOĞLU