Protez diş kullananlar dikkat!

İlerleyen yaşla birlikte, protez diş kullanımı artıyor. Uzmanlar, bu dişlerin uzun ömürlü kullanımı için sakız çiğnenmemesi gerektiğini söylüyor. Düzenli doktor kontrolünün önemine dikkat çekiyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :20 Ağustos 2019
Protez diş kullananlar dikkat!

TOPLUMDA çoğu kişi, dişçi korkusu nedeniyle ağız sağlığını ihmal ediyor. Çürük ve iltihaplı dişlerle birlikte bakımı yapılmayan protezler, hem ağız sağlığını bozuyor hem de kalp ve böbrek gibi yaşamsal organlara zarar veriyor. Diş Hekimi Uğur Muharrem Gültekin, ağız ve diş sağlığıyla ilgili bilinmesi gerekenleri açıklıyor...

KENDİ DİŞİNİZ GİBİ
Gelişen teknolojiyle birlikte eksik dişlerin tedavisinde yeni yöntemler ortaya çıkıyor. Bunların başında, implant tedavisi geliyor. İmplant; çene kemikleri içerisine yerleştirilen, titanyumdan imal edilmiş vida veya kök formunda yapılardan oluşuyor. Genel sağlık durumu iyi, büyüme gelişme çağını tamamlamış olan hastalarda kemik yapısı röntgen filmiyle değerlendirildikten sonra uygulanabiliyor. Şeker, tansiyon veya kalp gibi kronik rahatsızlıklarda hastalık kontrol altında altına alınarak implant uygulanabiliyor.

KONTROL VE BAKIM
İmplant tedavisi, hastaya kendi dişleri gibi kullanım imkanı sunuyor. Ancak bunların düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Dişler düzgün fırçalanmıyorsa ve hasta sigara kullanıyorsa implantlar da zarar görüyor. Dişlerin her gün 2 kez fırçalanması ve 6 ayda bir hekim kontolü, implantların ömrünü uzatıyor. Protez dişler; bütün veya bir kısım dişleri çekilmiş kişilere uygulanıyor. Diş eksikliklerinde, ağızda kalan doğal dişlerin kullanılması, kullanılan bu dişlere fazla yük binmesine, diş ve diş etlerinde sorunlar oluşmasına yol açabiliyor.

ÇENEYE ZARAR VERIR
Dişsiz alanın etrafındaki dişler bu boşluğa doğru hareket edebiliyor. Bu dişlerin yer değiştirmesi nedeniyle alt ve üst çenelerin kapanışı değişiyor, çene ekleminde, çiğneme ve konuşmayı sağlayan yüz kaslarında ağrı ve belki de daha ciddi problemler oluşuyor. Bazı durumlarda ağrı, yüz, baş, boyun ve sırta kadar yayılabiliyor. Yapılacak sabit protez ile çiğneme daha kolay ve rahat oluyor.

KABUKLU YEMİŞLER ZARAR VEREBİLİR
PROTEZLERİN uzun ömürlü olması için tüketilen besinlere dikkat etmek gerekiyor. Şekerli, asitli ve kolalı içeceklerden uzak durulması öneriliyor. Protezde ayrıca kabuklu kuruyemişlerin dişlerle açılmaması, sakız ve taze ekmek gibiyiyeceklerin de dikkatli çiğnenmesi gerekiyor. Ön dişlere yapılan protezlerle ısırma yapılmaması önem taşıyor.

YARIN: DİŞ ETİ İLTİHABI
DİŞ HEKİMİ UĞUR MUHARREM GÜLTEKİN
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL