Romatizma, ülkemizde en çok görülen kronik hastalıklar arasında yer alıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sabri Zafer Kaçmaz, genetik bir hastalık olan romatizmayla ilgili TAKVİM okuyucularını bilgilendiriyor:
Romatizma nedir? Hangi belirtilerle kendini gösterir?
Romatizma insan vücudunun savunma mekanizmasında bozukluk yapan ve her yaşta görülen bir hastalıktır. Romatizmanın yağmurlu ve soğuk havalardan dolayı olduğu düşünülür bu doğru değildir. Kronik hastalıklar grubundandır eklemlerde kötü özellikli iltihaplı sıvı birikmesi söz konusudur. Romatizma sürekli ve düzenli olarak, doktor takibi ve ilaç kullanımını gerektirir.
Romatizma genetik midir?
Romatizmada genetiğin önemi büyüktür. Ailesel yatkınlık vardır ama tetikleyici çevresel faktörler olmazsa hastalık ortaya çıkmayabilir.
Romatizma hastalığında ilaçları ömür boyu kullanmak mı gerekir?
Romatizmada tam iyileşmenin olması söz konusu değildir. Romatizma ataklarla ve remisyon dediğimiz iyileşme halleriyle seyreder. Hastalar uzun süreli remisyona girerlerse, en az altı ay olmak kaydıyla, gene doktor kontrolünde olma koşuluyla ilaçlara ara verebilirler. Dolayısıyla ömür boyu ilaç kullanmaları gerekmeyebilir.
Romatizmayı önlemek ve romatizmadan korunmak için nasıl beslenmemiz gerekir?
Vücudumuza aldığımız Omega- 3 yağ asitleri ne kadar az ve Omega- 6 yağları ne kadar çoksa romatizmal sorunlarla karşılaşma ihtimali de o kadar artmaktadır. Omega- 6 yağlarından zengin olan bitkisel yağları; özellikle ayçiçeği, mısırözü ve pamuk yağını daha az kullanalım. Daha çok Omega-3 kazanabilmek için balıktan, balık yağından faydalanmalıyız. Doğal Omega-3 kaynakları arasında bitkisel olanlar da var. Ceviz, keten tohumu ve semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler bitkisel Omega-3'lerden zengindir...
BİBERİYE YAĞI AĞRI KESER
Ağrıları azaltmak için ağrı kesici etkisi olan bitkisel yağlar tercih edilebilir mi?
Bazı bitkisel yağlar, rahatlatıcı ve gevşetici etkiye sahiptir. Pek çok ağrı türünü azaltabilirler. Ayrıca çoğunun ısıtıcı etkisi de vardır. Bitkisel yağlar cilde sürerek kullanılmalıdır. İçilerek kullanılması çok gerekliyse doktor kontrolünde olmalıdır. Kekik yağı, romatizmal ağrılar, artrit, eklem ve kas ağrıları için uygundur. Lavanta yağı, eklemler için iyi bir yağdır. Biberiye yağı da bu rahatsızlığa iyi gelen yağlar arasındadır. Ağrıyan bölgeler menekşe yağı ile de ovulabilir. Zeytinyağı ile masajda yapılabilir kas ve eklemlerinizi ovabilir ve ağrılardan kurtulabilirsiniz...
YARIN: KOLA KEMİKLERİ ERİTİR
Op. Dr. Sabri Zafer Kaçmaz - A'DAN Z'YE KEMİK SAĞLIĞI -2
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL