TANSİYONU UNUTMA
Yüksek tansiyon, yalnızca kalbe değil beyne de zarar veriyor. Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz, yüksek tansiyonlu kişilerde Alzheimer ve demans riskinin arttığını söylüyor. "Normal düzeyde ki kan basıncı beyin sağlığınız, bilişsel fonksiyonlarınız için de son derece önemlidir. Tansiyonun kontrol altına alınmasıyla, yaşa bağlı bilişsel fonksiyonlarda kayıp riskinin de azaltabileceğine dair birçok çalışma var. Bu nedenle yüksek tansiyon son derece önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor" diyor.
DR. KEDİ
Bilimsel araştırmalar, evcil hayvan sahiplenmenin sağlığa olan faydasını gözler önüne seriyor. Vasküler ve Girişimsel Nöroloji Dergisi'nde yayımlanan bir araştırmaya göre kedi sahibi olmak, kalp krizi ve felce bağlı ölüm riskini azaltıyor. Kedi mırıltısı ise sakinleştiriyor ve tansiyonu düşürüyor. Kediler, yalnızlık hissini azaltarak Alzheimer'a karşı da koruyor. Uyku problemlerini bitiriyor.
KEREVİZLE KESKİN DİŞLER
Antioksidan deposu kereviz, mideyi korur. Vücuda enerji sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür. Karaciğer yağlanmasını engeller. Böbrekleri güçlendirir. Böbrekte taş ve kum riskini azaltır. Dişleri temizler.
KOLESTEROLE SEMİZOTU
OMEGA-3 deposu semizotu, kalp ve damar sağlığını korur. Kan basıncını ve kolesterolü dengeler. Kanserden korur. Lifli içeriği sayesinde kabızlık riskini azaltır. Hemoroide karşı koruyan semizotu, hafızayı güçlendirir. Cildi de nemlendirir.
GÖZÜMÜ SEVEYİM
ŞEKERİN REÇETESİ ÇAVDAR EKMEĞİ
Pankreasın yeterli çalışamaması sonucu insülin hormonunun dokulara yeterli miktarda üretilememesi, şeker hastalığına neden oluyor. Diyabet olarak da bilinen bu hastalık, toplumsal bir sağlık sorunu haline geliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Özkutucu; diyabetin halsizlik, ağız kuruluğu, çok su içme, sık idrara çıkma ve çok yemek yeme gibi şikayetlere yol açtığını belirtiyor. Diyabet hastalığıyla mücadelede yaşam tarzı ve beslenme değişikliklerinin etkili olduğunu söylüyor. "Beyaz undan ve rafine şekerden uzak durun. Tam tahıllı yulaf ve çavdar ekmeği tüketin. Bol sebze tüketin. Çok tatlı meyveleri (incir, üzüm, kavun, karpuz) ölçülü tüketmek daha doğru olacaktır" diyor.