
Her besinin fazla tüketimi sağlığa zarar veren olumsuzluklara yol açabiliyor. Bu nedenle sağlıklı bir beden için her şeyin
'dengeli' tüketilmesi öneriliyor. Özellikle hayatımızda çokça yer tutan tuz, başta obezite olmak üzere tansiyon ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklara neden olabiliyor.
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, yazı dizimizin son gününde tuzla vedalaşmamıza yardımcı olacak önerilerini açıklıyor...
HER YEMEKTE VAR
Peynir, zeytin, ekmek ve salamura gibi besinlerle hayatımızda büyük bir yer kaplayan
tuz, dünyayı hasta ediyor! Araştırmalar, obezite ve kronik hastalıklarının artmasındaki sebebin, yanlış tuz kullanımı olduğunu gösteriyor. Kan basıncını yükselten tuz, kalp damar hastalıkları, inme, böbrek yetersizliği gibi rahatsızlıklara da zemin hazırlıyor.
KİLO YAPIYOR!
Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) verilerine göre
süt ve süt ürünlerinin tüketimi, tüm dünyada giderek artıyor. Peynir çokça
doymuş yağ, kolesterol, bol kalori ve tuz içeriyor. Bu besinin tüketiminde yaşanan artış, kilo alımını ve
obeziteyi beraberinde getiriyor.
Pastörizeden geçmiş sütten elde edilen
peynir tüm
besleyici içeriğini kaybediyor.
SAĞLIKLI BESLENMENİN ŞİFRESİ -
PROF. DR. OSMAN ERK
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL
-BİTTİ-