İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birimi, inme oluşumunda en önemli risk faktörlerinin tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite olduğunu bildirdi.
İstanbul Sağlık Müdürlüğünden "29 Ekim Dünya İnme Günü" dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, beyin damar hastalıklarının dünyada en fazla fonksiyon kaybına neden olan, yaşam kalitesini en fazla etkileyen ve ölüm nedeni olarak da ikinci sırada yer alan hastalık grubu olduğu belirtildi.
Dünyada yılda 17 milyon kişinin inme geçirdiği, 6 milyon kişinin inme nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Son 3 yılda (2015-2018) TÜİK raporlarına göre Türkiye'de beyin damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 35-40 bin arasında değişmekte ve yıllar içinde artış göstermektedir. Toplumun risk faktörleri konusunda bilgilendirilmesi, özellikle yaşam tarzı değişiklikleriyle inmelerin yüzde 70 oranında, diğer değiştirilebilir tıbbi faktörlerin de giderilmesiyle inmelerin yüzde 90 oranında önlenebildiği bilinmektedir. İnme oluşumunda en önemli risk faktörleri tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivitedir. Bu risk faktörleri yüksek kan şekeri (diyabet), yüksek kan basıncı (hipertansiyon), yüksek kan yağları (hiperlipidemi) gibi ciddi problemlere yol açar. Diğer risk faktörleri, metabolik sendrom, bel çevresinde yağlanma, yüksek kan yağları, yüksek kan basıncı, yüksek kan şekerinin aynı anda bulunması, diyabet, kalp krizi ve inme riski, kronik stres, düzensiz kalp ritmi, doğum kontrol hapları ve bazı hormon ilaçları kullanımıdır."
BELİRTİLERİ
İnmenin belirtilerinin genellikle ani gelişen yüz, kol, bacak veya sıklıkla vücudun bir yarısında kuvvet kaybı olduğu ifade edilen açıklamada, aynı bölgelerde uyuşma, bayılma, bilinç bulanıklığı, konuşmada veya konuşulanları anlamada güçlük, sebebi bilinmeyen şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, dengeyi sağlayamamak, bir gözde veya her iki gözde görme kaybı ve bilinç kaybı de yaşanabildiği vurgulandı.
Açıklamada, inme riskini azaltmak için şu öneriler sıralandı:
"Tütün ve alkol kullanımından uzak durun. Sigara dumanına maruz kalınmamalıdır. Günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapılmalıdır. Diyette yağ, şeker ve tuz azaltılmalıdır. Bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Ayrıca doktorumuza danışarak kan basıncı, kan yağları, kan şekeri ve kilomuzu öğrenmeli, doktorumuzun önerilerine uymalıyız. Aile bireylerimizi de sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri konusunda teşvik etmeliyiz."