Pankreasın az ya da hiç insülin salgılamaması sonucu ortaya çıkan
diyabet, yani şeker hastalığı tedavi edilmediğinde hayatı tehdit ediyor.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Özkutucu, yazı dizisinin son gününde çağın vebası olarak adlandırılan diyabetle ilgili bilinmesi gerekenleri açıklıyor.
GENETİK FAKTÖRLER...
Diyabet, TİP-1 ve TİP-2 olmak üzere ikiye ayrılıyor. TİP-1, pankreasın insülin üretememesi sonucu ortaya çıkıyor. Bu nedenle bu tip diyabetin mutlaka insülinle tedavi edilmesi gerekiyor. TİP-2 diyabet ise genetik faktörler, yanlış beslenme, hareketsizlik ve fazla kilonun sonucu olarak ortaya çıkıyor. Hastalar ilk olarak ilaç tedavisiyle kan şekerini dengelemeye çalışıyor. Ancak bu fayda etmezse o zaman TİP-2 diyabetlilerde insülin tedavisine başlanıyor. Dr. Özkutucu, kilo kaybı olan, kan şekeri haplarla düşürülemeyen veya ciddi enfeksiyonu olan hastalara kısa süreli veya devamlı insülin başlanacağını vurguluyor.
EGZERSİZ YAPIN
Diyabet tedavisinde egzersiz önemli bir yer tutuyor. Egzersiz ile kaslar glikozu (şeker) kullandığı için kan şekeri daha kolay düşüyor. Araştırmalara göre TİP-2 diyabet, kilolu insanlarda daha sık görülüyor. Bel çevresi kalınlaştıkça, insülin direnci artıyor. İnsülin direnci arttıkça da kilolar katlanıyor. İnsülin direncine bağlı şeker dalgalanmaları nedeni ile kişinin diyete uyumu zorlaşıyor. Şeker yükseldikçe pankreasta tahribat artıyor. Pankreasın insülin üreten hücrelerinde tahribat yüzde 70'i geçerse diyabet başlıyor.