Araştırmalar, kronik hastalıklardan korunmada beslenmenin önemine değiniyor. Sağlıksız beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak tansiyon, Tip-2 diyabet, kanser, karaciğer yağlanması, kalp hastalıkları ve Alzheimer görülüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan, güçlü bir hafızanın mutfaktan geçtiğini söylüyor.
USKUMRU, SEMİZOTU
Beynin yaşlanmasını önleyen ve hafıza kaybını ortadan kaldıran Omega-3 yağ asitleri, somon, uskumru ve ton balığında yer alıyor. Bitkisel kaynaklı olarak da semizotunda bulunuyor. Hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunan B12 vitamini de hafızayı güçlendiriyor. Ispanak, pazı, kuru baklagiller, fındık, ceviz ve badem de beyin hücrelerini koruyor.
Alzheimer hastalarında beyin plaklarında kalsiyum ve magnezyum eksikliğine bağlı bir takım birikimler olabiliyor. Bunu engellemek için süt, yoğurt ve peynir tüketmek gerekiyor.
SU İÇİN SPOR YAPIN
Hareketsizlik, pek çok hastalığın temelinde yatıyor. Haftada 3 gün, 30 dakikalık yürüyüş yapmak, sağlığı koruyor. Yine günde 8-10 bardak su içmek de vücuttaki toksinleri temizliyor.
ZEYTİNYAĞI TÜKETİN
Hafızayı korumak için trans yağlardan uzak durmak gerekiyor. Zeytinyağı da Alzheimer riskini azaltıyor. Uzmanlar, pirinç ve makarna değil bulgur pilavı yemeyi öneriyor.
PAKETLİYSE YEMEYİN
Güçlü hafıza için katkı maddeleri içeren işlenmiş gıdalardan, boya maddeleri ve aroma verici içeren cipsleri yememek gerekiyor.
AKLIN YOLU SAĞLIK- 2 / BESLENME VE DİYET UZMANI DR. TUBA KAYAN TAPAN
YARIN: FELCİ ÖNLEMEK MÜMKÜN