Karaciğer hastalıkların korunmak için neler yapılmalı? İşte karaciğer sağlığının şifreleri...

Karaciğer, vücutta filtre görevi üstleniyor. Besinlerdeki zararlı ve faydalı maddeleri ayrıştırıyor. Bu hayati organın sağlıklı kalması için yağlı gıdalardan uzak durmak gerekiyor.

Modern hayat, beslenme alışkanlıklarını ve yaşam tarzını değiştiriyor. Hazır ve paketli gıdaların tüketilmesi ve hareketsizlik sağlığı bozuyor. Vücudun en hayati organlarına zarar veriyor. Bir saat gibi düzenli çalışan organlar, kendilerine faydalı olan besinler tüketilmedikçe zarar görüyor bu da hastalıkları beraberinde getiriyor. Toplumda en sık görülen rahatsızlıkların başında, karaciğer hastalıkları geliyor. Yağlı beslenmekten kronik hastalıklara kadar pek çok durum, karaciğerin çalışmasını bozuyor. TAKVİM, vücudun filtresi görevini üstlenen karaciğerle ilgili bilinmesi gerekenleri uzmanlarına soruyor. Batıgöz Sağlık Grubu'ndan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Özkutucu, karaciğer sağlığının şifrelerini açıklıyor.

EN 'HAYATİ' ORGAN
Vücudun en büyük organı olan karaciğer, sağ üst karın bölgesinde yer alıyor. Besinlerin vücut tarafından kullanılabilir hale gelmesini sağlıyor. Faydalı maddeleri vücuda, zararlı maddeleri ise böbreklere göndererek üre olarak atılmasını sağlıyor. Karbonhidrat metabolizmasını düzenleyen karaciğer, kan glikoz düzeyinin belirli seviyelerde kalmasını sağlıyor. Kan yağlarının özellikle kolesterol sentezini sağlıyor. Demir, vitamin, yağ, protein ve şeker gibi enerji kaynaklarını depoluyor. Viral hepatitler, diyabet hastalığı, kalp yetmezliği doğuştan olan demir ve bakır metabolizma bozukluğu karaciğer sağlığını bozuyor.

YAĞLIYSA UZAK DURUN!
Sağlıksız
beslenme alışkanlıkları, en çok karaciğere zarar veriyor. Aşırı yağlı, kızartma, aşırı kalorili beslenme, alkol tüketimi ve karaciğere etkisiz ilaçların kontrolsüz kullanımı (parasetamol, anti depresan, akne ilacı vb.) karaciğerin çalışma düzenini bozuyor. Karaciğer hastalıklarına yakalanma riskini artırıyor.

KAŞINTIYI CİDDİYE ALIN
Sağlıksız karaciğer, pek çok şikayete yol açıyor. Bunların başında halsizlik, cilt renginde solukluk veya sarılık, kaşıntı, karında şişkinlik, hazımsızlık ve iştahsızlığa yol açıyor. Ayrıca dışkı renginde açılma ve idrar renginde koyulaşma görülüyor. İlerlemiş vakalarda konuşmada yavaşlama, bilinç bulanıklığı veya koma görülebiliyor.

YARIN: KİMLER RİSK ALTINDA
İÇ HASTALIKLARI UZMANI DR. FÜSUN ÖZKUTUCU - VÜCUDUN FİLTRESİ KARACİĞER
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.