Yanlış beslenmenin bir
sonucu olarak
ortaya çıkan
karaciğer yağlanması, 'karaciğer
kanseri' riskini
artırıyor. Batıgöz
Sağlık Grubu'ndan İç
Hastalıkları Uzmanı
Dr. Füsun Özkutucu,
erken dönemde belirti
vermeyen
karaciğer kanseri hakkında
bilgilendiriyor.
Karaciğer kanseri
genellikle karında
şişkinlik, sindirimde
zorluk, kaşıntı, cilt
renginde solukluk
veya sarılık,
ani kilo kayıpları, iştahsızlık,
yorgunluk, idrar
renginde koyulaşma
ve dışkı renginde gibi
belirti veriyor. Bu
durumda mutlaka
ultrasonografik muayene
yapılması
öneriliyor.
GEÇ KALMAYIN
Erken teşhis edilen karaciğer kanserinde başarı şansı da yükseliyor. Cerrahi müdahale ile tümör çıkartılıyor. Hepatit aşısı olmak, sağlıklı dengeli ve düşük kalorili beslenmek karaciğer kanseri riskini azaltıyor.
ÖMRÜ KISALTIR
Teşhis geç konulduğunda, kanser komşu lenf bezlerine ve diğer dokulara yayılıyor. Bu evrede hastalığın tedavi imkanı da düşüyor. Bu vakalarda kemoterapi ile ömür
üç ay kadar uzatılabiliyor.
NASIL BESLENMELİ?
Kanserden korunmak için doğru beslenmek gerekiyor. Dr. Füsun Özkutucu, şunları öneriyor:
Hazır gıdaları tüketmeyin. Dört besin grubu (protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminlerden zengin beslenin.
Günde en az beş porsiyon taze sebze ve meyve tüketin
Kırmızı eti, haftada ikiden fazla tüketmeyin.
Yeşil çay, brokoli, kırmızıbiber, ceviz, kivi, brokoli, kırmızı pancar, domates gibi antioksidan içeren besinleri tüketin.