Soğuk algınlığı ve nezleden korunmada, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler etkili oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan, hasta olmadan önce tüketmemiz gereken besinleri sıralıyor...
Ekinezya: Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Soğuk algınlığı başlamadan önce kullanılması önerilir.
Omega-3: Balık, fındık ve ceviz, Omega-3 yağ asitlerinden zengindir. Haftada 2-3 kez balık, 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketmek, hastalıklardan korur.
Probiyotik: Kefir, yoğurt ve süt, probiyotik etkisiyle bağışıklığı güçlendirir.
Ihlamur: Öksürüğün ilacıdır. Soğuk algınlığını bitirir. Yüksek ateş ve kırgınlığı alır.
Yeşil çay: Düzenli tüketildiğinde gribi bitirir.
Portakal: Bolca C vitamini içerir. Gripten korur.
Kuşburnu: Hastalıkların iyileşmesini hızlandırır. Romatizma ağrılarını da azaltır.
Sarımsak ve soğan: Vücudu serbest radikallerden temizler.
Nohut: Kuru baklagiller, zengin çinko kaynağıdır. Haftada 2-3 kez tüketilmesinde fayda vardır.
MUCİZE TARİFLER
SEBZE ÇORBASI:
2 adet kabak, yarım demet pazı, yarım demet semizotu, 2 adet havuç, 1 kahve fincanı bulguru tüm malzemeleri 6 su bardağı suda haşlayın. Blenderdan geçirin. İçine 1 çay fincanı zeytinyağı ve 2 gr tuz ekleyip bir taşıp kaynatıp tüketin.
2 adet kabak, yarım demet pazı, yarım demet semizotu, 2 adet havuç, 1 kahve fincanı bulguru tüm malzemeleri 6 su bardağı suda haşlayın. Blenderdan geçirin. İçine 1 çay fincanı zeytinyağı ve 2 gr tuz ekleyip bir taşıp kaynatıp tüketin.
6 su bardağı suda 7-8 adet kuru kayısı, 10 adet kuşburnu ve 1 çay bardağı kuru üzümü haşlayın. Altını kapatıp içine ıhlamur, 1 adet çubuk tarçın, karafil ve 1 tutam ıhlamur ekleyin. Soğuyan kompostoyu, tüketin.
SOĞUK ALGINLIĞINI BİTİREN SMOOTHIE:
1 tırnak kadar zencefil, 1 adet portakal, yarım demet kuzukulağı, 1 adet limon, 1 tutam nane, yarım demet semizotunu katı meyve sıkacağından geçirip tüketin.
KUŞBURNU, TARÇIN VE EKINEZYA ÇAYI:
Kaynamış suya ekinezya, tarçın ve kuşburnunu atarak demleyin. 10 adet fındıkla birlikte tüketin.
SAĞLIKLI HAYATIN ŞİFRESİ - DR. TUBA KAYAN TAPAN
-BİTTİ-