Coronavirüs'ten korunmak için pek çok iddia ortaya atıldı. Çoğu, tamamen yanlıştı... Uzmanlar, virüsten nasıl önlem almalı, nasıl maske takmalı ve nasıl beslenmeli TAKVİM'e açıkladı...
ASTIM ATAKLARINI ARTIRIR
İMMÜNOLOJI HASTALIKLARI UZMANI PROF. DR. AHMET AKÇAY: Astım hastaları Coronavirüs'te risk grubundadır. Virüs, vücuda girdiğinde astım atağına bile neden olabilir. Astımı olanlar, kalabalıktan uzak dursun. İlaçlarını düzenli kullansın. Bu hastaların öksürük ve ateş şikayeti varsa hemen doktora başvursun
KARABİBERDEN GÜÇ ALIN
İÇ HASTALIKLARI UZMANI DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU: Antiviral içeren besinler, bağışıklığı güçlendirir. Bunun için A ve C vitamininden zengin brokoli yenmeli. Yine antioksidan deposu kuşburnu ve yaban mersini yiyin. Probiyotiklerden yoğurt ve kefir, bağışıklığı destekler. Sarımsak, zencefil ve karabiberden güç alın.
KALP HASTALARI DİKKAT...
KARDIYOLOJI UZMANI PROF. DR. ÖZLEM ESEN: Bu virüste risk grubunda yer alan 65 yaş üstü yüksek tansiyon ve kalp damar hastalarına, toplu taşıma araçlarından ve halka açık yerlerden uzak durması gerekir. Doktorların beslenme tavsiyelerine uyarak, C vitamininden zengin gıdalarla beslensin. İlaçlarını düzenli kullansın.
LENS KULLANMAYIN
GÖZ HASTALIKLARI UZMANI OP. DR. TAYFUN YEŞİLBALKAN:
Coronavirüs, solunum ve temas yoluyla yayılır. Nemli ortamları sever. Akciğerlere ağız, burun ve göz yoluyla ilerler. Bu nedenle kirli ellerin göze ve yüze temas etmemesi önem taşır. Gözlük kullanın, bu süreçte kontakt lensten kesinlikle uzak durun.
MASKEYİ NE KADAR KORUR?
GÖĞÜS HASTALIKLARI VE TÜBERKÜLOZ UZMANI DR. SAMİ ŞAHAN:
Virüsten korunmak için takılan maskeler, yanlış kullanıldığında hasta edebilir. Sürekli bu maske takılarak, sabahtan akşama kadar maskeyle gezilmez. Bu maskeler hastalıktan korumaz. Kimse 'Bu maskeyi takıyorum ve yüzde 100 korunuyorum' demesin.