Koronavirüs salgının başladığı ilk dönemden bu yana Kovid-19 hastalığına yakalanan hastalarıyla yakından ilgilenen Kulak, Burun, Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, koronavirüs salgını hakkında toplumu bilgilendirici açıklamalar yaptı; bireylerin virüse karşı korunma için yapması gerekenlerden, toplumdaki izolasyona, virüsün teşhisinde önemli olan noktalardan ek semptomlara kadar açıklamalarını hâlâ sürdürüyor. Uluslararası çalışmalarda koronavirüsle ilgili yeni gelişmeleri anbean takip eden Prof.Dr. Altundağ, Cell dergisinde yayımlanan çok yeni bir çalışma hakkında açıklamalarda bulundu.
Sabah'ın haberine göre Aytuğ Altındağ'ın açıklamaları şu şekilde "Öncelikle yapılan çalışmalar özellikle viral yük konusunda bize önemli bilgiler sundu. Koronavirüs tanısı için kullanılan örnek çubuklarının analizinde burun sürüntülerinden, boğaz sürüntülerine göre çok daha fazla miktarda virüs elde edilmesiyle ilk süreç başlamıştı. Burun ve boğaz tutulumu arasında ciddi bir fark olduğunun tespit edilmesi çok önemli bir nokta oldu. Çünkü hepimiz biliyoruz ki dünyada ve ülkemizde her PCR testi ile Kovid19 tanısı konulacak diye bir durum yok. Kimi zaman PCR testi negatif olan hastaların akciğer bulgularını tomografiyle tespit ettiğimiz vakalar oldu. Bu durum tabii ki testin alındığı hastalık dönemine ilişkin nedenleri de içermekle birlikte aynı zamanda burun ve boğaz örneklerini alma konusunda daha hassas davranılmasını ve özellikle burundan virüsün çok daha kolay elde edildiğinin tespitiyle birlikte örnek alımındaki hassasiyetin de burundan alınmasında yoğunlaşılmasını getirdi."
YENİ BİR ARAŞTIRMADA BURNUN ÖNEMİ NE?
"Bu sürecin tespiti ile birlikte ACE2 reseptör proteinine yoğun olarak tutulum gösteren 'SARS-CoV-2 virüsünün hangi organlara en fazla yatkınlığı var?' konusunu da gündeme getirdi. Daha öncesindeki bilgilerimizde ACE2 resptör proteninin akciğer bölgesinde çok yoğun olduğunu ve akciğer tutulumunun çok sık olduğunu biliyorduk. Bu bulgulara ek olarak Cell dergisinde yayımlanan çok yeni bir çalışma, ACE2 resptör proteini yoğunluğunun en fazla burun bölgesinde olduğunu ve virüsün burun içerisinde çok hızlı bir yoğunlaşma gösterdiğini açıkladı. Bu tespitin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü artık tüm klinik bilgilerimiz Koronavirüs enfeksiyonunda erken tanı ve erken tedavinin, salgınla mücadelenin başarısını olumlu yönde etkilediği yönünde."