Covid-19 sayesinde sağlığın bu hayatta en önemli değer olduğunu anladık. Peki ya cinsel sağlığımıza gereken özeni gösteriyor muyuz? Cinsel yolla bulaşan hastalıklar cinsel temas sırasında, vücut salgılarıyla bulaşıyor. Bazı cinsel hastalıklar sadece cinsel organlarda ve komşu bölgelerde görülürken, bazıları tüm vücuda yayılabiliyor. Bu hastalıkları ve korunma yollarını Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Doktoru Doç. Dr. Cengiz Alataş'a sorduk.
EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜYOR?
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar en sık 15-30 yaş grubunda görülüyor. Kadınlarda erken yaşta evlenme, biyolojik olarak cinsel organ mukozasının ilişki sırasında tahriş olasılığını ve dolayısıyla cinsel yolla bulaşan hastalıklar için riski artırıyor. Erkeklerin ise erken yaşta cinsel ilişkiye başlamaları ve sık eş değişikliği hastalık konusunda risk oluşturuyor.
ERKEKLERDE RİSK FAZLA
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların genellikle erkeklerde belirti vermediğini söyleyen Doç. Dr. Cengiz Alataş, kadınlarda bu hastalıkların üreme organlarına zarar verdiği takdirde kısırlık, dış gebelik, gebelik sırasında hastalığın anneden bebeğe geçmesi ve kansere zemin hazırlayabildiğini belirtiyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan şüphelenilmesi gereken durumlar ise şöyle: Erkek cinsel organında akıntı, idrar yaparken yanma, ağrı, sık idrara çıkma, cinsel bölgede siğil, yara, uçuk, kasıklarda şişlik ve beze oluşması.
EN SIK RASTLANAN TÜRLERİ
Yaklaşık 50'den fazla cinsel yolla bulaşan hastalık var ama en sık görülenler; frengi, bel soğukluğu, genital uçuk, genital siğil, AIDS, Hepatit B ve C, kasık mantarı, kasık biti, uyuz.
KORUNMA YOLLARI
Doç. Dr. Cengiz Alataş, cinsel yolla bulaşan hastalılardan korunma yollarını da şöyle özetliyor: "Tek partnerli cinsel yaşam tercih edilmeli, HPV ve Hepatit gibi, aşılarla önlenmesi mümkün olan hastalıklara karşı aşı yaptırılmalı ve cinsel ilişki sırasında mutlaka kondom (prezervatif) kullanılmalı."