İdrar kaçırma mahcup ediyor

Gülme, hapşırma ve öksürme sırasında oluşan idrar kaçırma, hayatı zehir ediyor. Daha çok kadınlarda görülüyor. Uzmanlar, uyarıyor: Her hastanın tanı ve tedavisi farklıdır. Gecikmeden doktora gidin.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :17 Kasım 2020
İdrar kaçırma mahcup ediyor

Günümüzde özellikle kadınlarda görülen idrar kaçırma sorunu, sosyal hayatı olumsuz etkiliyor. TAKVİM, depresyona sürükleyen bu sağlık sorunu hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlarına soruyor. Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Üroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Şahin Kabay, önemli bilgiler paylaşıyor...

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR
Genel anlamda kontrol edilemeyen ve istenmeyen her türlü idrar tutamama durumu, 'idrar kaçırma' olarak tanımlanıyor. İdrar kaçırma, ilerleyen yaşla birlikte artmasına rağmen gençlerde de görülebiliyor. Eğer bu sağlık sorunu, sosyal yaşamı olumsuz etkileyecek hale geldiyse mutlaka doktora görünmek gerekiyor. Hastaların şikâyetlerine ve idrar kaçırmanın tipine göre pelvik taban kaslarının kuvvetlendirilmesi, ilaç tedavileri veya cerrahi tedaviler uygulanabiliyor.

TEDAVİDE GECİKMEYİN
Hastalığın tanısının konması mesane, kadınlarda jinekolojik, erkeklerde prostat muayenesi yapılıyor. Muayene sırasında stres tipi idrar kaçırma olup olmadığının anlaşılması için hastadan öksürmesi veya ıkınması isteniyor. Ek olarak genel bir nörolojik muayene de uygulanıyor.

GÜLME, HAPŞIRMA...

İdrar kaçırmanın tipleri şöyle sıralanıyor:

Stres tipi idrar kaçırma: Öksürme, hapşırma, gülme sırasındaki idrar kaçırma durumudur.
Sıkışma tipi idrar kaçırma: Sık idrara çıkma ve noktürinin (gece idrara kalkma) eşlik ettiği, beraberinde idrar kaçırmanın da olabildiği sıkışma hissidir.
Karışık tipte idrar kaçırma: Eğer hem sıkışma hem de stres tipi idrar kaçırmanın birlikte görülmesidir.

Tanı nasıl konur?
MESANE GÜNLÜĞÜ: Bu günlükte hastanın bir gün boyunca ne kadar sıvı aldığı, ne sıklıkta tuvalete gittiği, eğer varsa idrar kaçırması ve ne kadar idrar yaptığı kaydedilir. Bu günlük; hem hastanın kendini değerlendirmesi hem de üroloğun şikâyetleri daha iyi bir şekilde anlamasına yardımcı olur.
İDRAR ANALİZİ: İdrar tahlili, idrar yolu enfeksiyonunuzun olup olmadığı konusunda bilgi verecektir.
REZiDÜ İDRAR MİKTARI: İdrar yaptıktan sonra idrar torbasında kalan idrar, artık idrar miktarıdır. Bir kateter yardımı ile veya ultrasonografi ile ölçülebilir.
PED TESTİ: Genellikte 1-24 saat arasında süren bir testtir. Pedin emdiği idrar miktarı ölçülerek idrar kaçırmanın şiddeti ölçülür.
ÜRODİNAMİ: İdrar döngüsü ve idrar torbasının kasılma durumu hakkında bilgi verir.

NEDENLERİ NELERDİR?
Hormon eksikliği
Pelvik taban kaslarının zayıflığı
Nörolojik hastalıklara bağlı idrar kaçırma
İdrar yolu enfeksiyonu
Prostat büyümesi
Geçirilmiş pelvik ameliyatlar
Geçirilmiş prostat ameliyatları
Doğum
Menopoz
İlerleyen yaş

ÜROLOJİK HASTALIKLARIN ÇARESİ 1
PROF. DR. ŞAHİN KABAY
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL

YARIN: BAŞ BELASI BAHARATLAR!