STRES SEVİYESİNİ YÖNETMEK ÖNEMLİ
Stresin de bağışıklık sistemi üzerinde çok büyük etkisi olan unsurlardan biri olduğunu dile getiren Karaca, "Normalde vücudumuzun yarattığı stres faydalı ancak özellikle karantina dönemleri gibi dönemlerde uzun süreli stres bağışıklık sistemimizde dengesizliklere sebep olabilir. Kaygı, depresyon, sindirim sorunları, kalp hastalığı, uyku bozuklukları, fazla kilo alımı, hafıza ve konsantrasyon sorunları dahil sağlık sorunları riskinizi artırır. Karantinada, evde yapabileceğimiz stres yönetimi aktiviteleri sınırlı olduğundan, stres size daha fazla sağlıksız besin tüketmenize yol açabilir. Buda bağışıklık sisteminizle beraber vücudunuzun sağlıklı çalışma şeklini bozabilir. Meditasyon, yoga, egzersiz, toprakla ilgilenme, çeşitli hobiler gibi aktiviteler yapabilirsiniz" diyerek stres seviyesinin azaltılabileceğini ve böylece bağışıklık sisteminin güçleneceğini söyledi.
SPOR VE EGZERSİZ YAPMAK ÖNEMLİ
Fiziksel aktivite, sadece kas yapımı ve stresten kurtulmak için değil, aynı zamanda sağlıklı olmanın ve sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklemenin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Karaca, "Egzersiz genel bağışıklık hücrelerinin ve diğer enfeksiyonla savaşan moleküllerin vücutta daha kolay dolaşmasını sağlayarak bağışıklığınızı destekler. Araştırmaların her gün 30 dakika kadar kısa bir süre orta-şiddetli egzersiz yapmanın bağışıklık sisteminizi canlandırmaya yardımcı olduğunu gösterir. Karantina döneminde, gün içerisinde evde daha hareketli hale kalmaya çalışabilirsiniz. Dans edebilir, temizlik yapabilir, egzersiz veya spor aletlerinden faydalanabilirsiniz" diye konuştu.
SİGARA VE ALKOL KULLANIMI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DÜŞÜRÜYOR
Sigara ve alkol kullanımının da bağışıklık sistemini kötü etkileyen iki önemli faktör olduğunun altını çizen Karaca, "Tütün kullanımı ile akciğer kapasitesinde ve besin emiliminde azalma olur. Kovid-19'un ortaya çıkması ile 1 milyondan fazla sigara kullanıcısı sigarayı bıraktı ve bağışıklık sistemlerini bloke etmemek için çok faydalı bir adım attı. Ayrıca sigara tüketimi tat duyusunu değiştirerek, yediğimiz besinlerden düzgün tat alamamamıza böylece daha fazla besin tüketmemize neden olur" dedi.
Karaca, sözlerine şöyle devam etti: "Kısa sürede tüketilen yüksek miktardaki alkol ve düzenli tüketilen alkol bağışıklık hücrelerimizi baskıladığı için enfeksiyon ve hastalık dönemlerinde tüketilmemesi gerekir. Alkol kullanımı arttıkça, su tüketimi azalır ve riskli davranışların gelişme ihtimali artar."