Raf ömrü uzun olan işlenmiş gıdalar bedenimizi çürütüyor. Sağlıklı bir beslenme tarzı ise ömrü uzatıyor. Dünyaca ünlü sağlık yazarı Bas Kast, ömrü en az 10 yıl uzatan önerilerini şöyle sıralıyor.
1- DOĞAL, 'gerçek' yiyecekler yiyin. Mercimek, fasulye ve bezelye gibi baklagillerin yanı sıra yulaf gevreği ve kepekli makarna gibi tam tahıllı ürünler tüketin.
2- YENİ araştırmalar, yağın şişmanlatmadığını gösteriyor. Yağlı balıklar, keten ve chia tohumları gibi zeytinyağı, fındık, kolza yağı, ayçiçek yağı son derece sağlıklıdır.
3- KOLA ve gazoz gibi içeceklerden kaçının. Bunun yerine doğal meyve suyu için.
4- EV yoğurdu, kefir ve peynir bağışıklık için çok faydalıdır.
5- VİTAMİN haplarından kaçının. Tek istisna: Özellikle kışın D3 vitamini. Ölüm riskini yüzde on azaltır.
6- ÖZELLİKLE somon, alabalık, ringa balığı ve uskumru gibi yağlı balıkları tüketin. Haftada bir porsiyonu geçmeyin.