Stres ve sağlıksız beslenme, karaciğer yağlanmasını artırıyor | Karaciğer sağlığı için ne yapılmalı?

Stres ve sağlıksız beslenme, karaciğer yağlanmasını artırıyor. Beslenme uzmanı Sevihan Akbulut, un ve şeker tüketiminin yağlanmayı artırarak siroz hastalığına yol açtığını belirtiyor. Sağlıklı karaciğer için gerekenleri sıralıyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :22 Mart 2021
Stres ve sağlıksız beslenme, karaciğer yağlanmasını artırıyor | Karaciğer sağlığı için ne yapılmalı?

Pandemi sürecinde hareketsizlik, stres ve sağlıksız beslenme gibi nedenlerle kilo alan kişilerde karaciğer yağlanması artıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevihan Akbulut, karaciğer hücrelerinde normalden fazla yağ birikimine yol açan ve çoğu zaman siroz evresine kadar belirti vermeyen hastalık tehdidi ve korunma yollarını anlatıyor: Karaciğer yağlanması tedavi edilmezse zamanla karaciğer işlevini kaybeder. Karaciğer dokusunda iltihaplanma oluşur, buna bağlı siroz gelişir. Bu durum organ yetmezliğine ve sonrasında da kişiyi karaciğer nakline kadar götürebiliyor.

EN ETKİLİ TEDAVİ YOLU
Karaciğer yağlanmasının etkinliği kanıtlanmış tek tedavisi; kişinin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi ve düşük kalorili, az yağlı, paketli-işlenmiş gıda tüketiminin azaltıldığı, sağlıklı besinlerden oluşan bir diyet planı ile kilo vermesidir. Kilo verirken özellikle bel çevresinin incelmesi hedeflenmelidir.

İŞTE YOL HARİTANIZ
1- KARACİĞER sağlığınız için öncelikle alkol tüketiminden uzak durun veya en aza indirin.

2- GÜNLÜK taze sebze ve meyvelerin tüketimini artırın. Özellikle soğan, sarımsak, enginar, kırmızı pancar, karnabahar, brokoli, koyu yeşil yapraklılar, lahana, Brüksel lahanası, kuşkonmaz, kereviz, turp, bamya, bakla, tatlı patates, avokado, greyfurt, nar, kivi, muz, yaban mersini, kayısı ve çekirdekli üzüm tercih edin.

3- SAKATATLARDAN, tavuk derisi, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlardan; salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünlerinden uzak durun.

4- KAYMAK, krema, margarin, yağlı etler, mayonez gibi besinleri tüketmemeye çalışın.

5- UN ve şeker tüketimini sınırlayın. Hamur işlerine, tatlılara, gazlı içecekler ve hazır meyve sularına beslenmenizde yer vermeyin. Beyaz ekmek yerine lif oranı yüksek olan tam buğday, çavdar, tam tahıllı, kara buğdaylı gibi esmer ekmekleri tercih edin.

6- TÜRK kahvesi ve yeşil çay karaciğer için faydalı içeceklerdir, her gün şeker ilave etmeden tüketmeye özen gösterin.

7- OMEGA-3 kaynaklarına beslenmenizde yer verin. Kuruyemişi aşırıya kaçmadan tüketin.

8- FAST food gıdalardan uzak durun. Kızartma yerine ızgara, fırında pişirme, haşlama, buğulama gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini kullanın.

9- KARACiĞERiN iş yükünü en aza indirmek için doğal besinler tercih edin, koruyucu ve katkı maddeleri içeren paketli hazır gıdalardan kaçının.

10- BOL su tüketmeyi ihmal etmeyin. Her gün 2-2,5 litre su içtiğinizden emin olun.

11- SAĞLIKLI beslenmeyi ve sporu yaşam şekliniz haline getirin.