Diyetisyen Ezgi Hazal Çelik, obezite riskini artıran 6 çevresel etkeni sıralıyor:
Yüksek kalori içeren gıdaların kolayca bulunabilmesi: Fast food, işlenmiş gıdalar, paketli ürünler ve gazlı-şekerli içecekler kilo alma sürecini destekleyen olumsuz faktörler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bugünkü koşullarda, besin değeri açısından bir anlamı olmayan lezzetli gıdalara oldukça kolay erişilebiliyor.
Büyük porsiyonlar: Son 50 yılda özellikle fast food satış noktalarındaki porsiyonlar 5 kata kadar arttı. Müşteri memnuniyeti için büyütülen porsiyon miktarları ve gösterişli sunumlar tokluk hissine rağmen yemeye devam etme davranışını tetikleyerek alınan kalori miktarını arttırabiliyor.
Teknolojinin sunduğu imkanlar: TV, bilgisayar, tablet ve telefon gibi iletişim araçları, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte uzun saatler ekran başında kalabiliyoruz. Bu durum hareketsizlikle beraber obezitenin artmasına yol açıyor.
Yetersiz yeşil alan: Yaşadığımız çevrede yürüme alanlarının ve parkların, aktivite yapabileceğimiz alanların az olması ağırlık artışıyla birlikte obeziteye neden oluyor.
Besinlerin yerleşim düzeni: Örneğin susayıp mutfağa bir bardak su içmeye gittiğinizde, tezgahın üzerinde duran çikolatayı fark edip hiç aklınızda yokken kendinizi çikolata yerken bulabilirsiniz.