Sabah mide bulantısı neden olur? Mide bulantısına ne iyi gelir, ilaçsız geçer mi? İşte sebepleri, çözümü…

İnternet üzerinden en çok araştırılan konulardan ve sorulardan biri Sabah mide bulantısı neden olur? Pek çok insanın zaman zaman uyandığında yaşadığı bu durum rahatsızlık vericidir. Her sabah yaşanması ve günlük hayatı etkileyecek boyutta olması durumunda mutlaka uzman bir doktora görünmekte fayda var. Peki özellikle sabahları yaşanan Mide bulantısına ne iyi gelir, ilaçsız geçer mi? İşte sebepleri, çözümü…

Giriş Tarihi :16 Temmuz 2021 , 09:59 Güncelleme Tarihi :16 Temmuz 2021 , 09:59
Sabah mide bulantısı neden olur? Mide bulantısına ne iyi gelir, ilaçsız geçer mi? İşte sebepleri, çözümü…

İÇİNDEKİLER

Sabah mide bulantısı neden olur? Mide bulantısına ne iyi gelir, ilaçsız geçer mi? Sorgulamaları arama motorları üzerinden sıklıkla yapılıyor. Özellikle kadınlarda ve hamilelikte yaşanan bu durum erkeklerde ve hamilelik olmaksızın da görülebiliyor. Peki mide bulantısı durumunda ne yapmak gerekiyor, nasıl hafifletilir? İşte ayrıntılar…

SABAHLARI MİDE BULANTISI NEDEN OLUR?

Sabahları meydana gelen mide bulantısı, bir hastalığın habercisi olabilir. Sabahları meydana gelen mide bulantısının sebepleri aşağıdaki gibi sıralanacaktır;

- Stres kaynaklı duygu değişimleri,

- Alkol kullanmak,

- Sigara kullanmak,

- Mide içerisinde bulunan hastalıklar,

- Migren ağrıları,

- Migren kaynaklı olmayan baş ağrıları,

- Kadınlarda adet döneminin yaklaşması ya da adet döneminde olunması,

- Baş dönmesi,

- Besin alerjilerinin varlığı,

- İlaç kullanımıyla gelişen yan etkiler,

- Mide ülseri,

- Kafein içerikli içeceklerin çokça tüketilmesi,

- Soğuk algınlığı ve üşütme,

- Kulak ile alakalı sorunlar ve hastalıklar,

- Yüksek ateş,

- Mide kanserinin varlığı,

- Hamilelik,

- Bağırsaklarda var olan hastalıklar,

- Bağırsak kanserinin varlığı,

- Kötü kokulu bir odada uyumak şeklinde sıralanabilir.

MİDE BULANTISINA NE İYİ GELİR?

Mide bulantısını önlemenin birkaç yolu vardır. Bunlar bulantının nedenine göre farklılık gösterebilir. Yemek alışkanlıklarını değiştirerek gün içinde üç büyük öğün yerine gün boyunca küçük öğünlerin tercih edilmesi bulantıyı önlemeye yardımcı olabilir. Besinler yavaş yenilmelidir.

Sindirimi zor, baharatlı, çok yağlı veya yağda pişirilmiş yiyeceklerden kaçınmak önemlidir. Bulantıya neden olma olasılığı daha düşük olan yiyeceklere örnek olarak tahıllı besinler, krakerler, tost, ve et suyu verilebilir. Eğer bulantı sıcak yiyeceklerin kokusu ile tetikleniyorsa, soğuk veya oda sıcaklığındaki yiyecekler tüketilmelidir. Öğün aralarında katı yemeklerden ziyade sıvı tüketimine ağırlık verilmelidir.

Her ne kadar gazoz ve kola gibi gazlı içecekleri içmenin mide sorunlarının üstesinden gelmeye yardımcı olduğuna yaygın olarak inanılsa da, genellikle bunun tersi doğrudur. Gazlı içecekler şişkinliğe neden olabilir ve reflüyü kötüleştirebilir. Bunlar da bulantıya neden olabilir. Bu tür içeceklerden kaçınmak gereklidir. Eğer gazlı içeceklerin tüketilmesi zorunlu ise, içeceğin gazının kaçmasına izin vermek ya da su ile seyreltmek gereklidir.

Yemek yedikten sonra baş, ayaklardan en az 30 santim yüksekte olacak şekilde dinlenilmelidir. Mideyi ikiye katlayacak şekilde durmak mide bulantısını artırabilir.

Bireyin araçla hareket ederken yol tutmasından kaynaklı mide bulantısından etkilenmesini önlemek için ön cama odaklanacağı şekilde oturması faydalı olacaktır. Yan camlardan gözlemlenen hızlı hareket bulantıyı daha da kötüleştirebilir. Buna ek olarak arabada ekrana bakmak veya kitap okumak yol tutmasına neden olabilir.

Bir pencere açarak veya vantilatörün önüne oturarak taze hava almak birçok bireyde bulantı semptomlarını hafifletir. Bu taze hava bireyin rahatsız edici kokulardan kurtulmasına veya bulantı dışında bir şeye odaklanmasına yardımcı olabilir.

Mide bulantısı dışında bir şeylere odaklanmak, bulantının hafiflemesine neden olabilir. Hareketsiz bir yerde kitap okumak ya da müzik dinlemek yardımcı olabilir. İşyerinde işe odaklanmak bireyin mide bulantısına odaklanmasını engelleyebilir.