Dengenin yitirilmesi, bulantı, kusma, kulakta çınlama, işitme azlığı ve gürültüden rahatsız olma... Tüm bu şikayetler baş dönmesine eşlik ediyor. Toplumdaki yaygın inanışın aksine baş dönmesi bir hastalık değil, pek çok hastalığın belirtisi olabiliyor. Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar baş dönmesinde dikkat edilmesi gereken sinyalleri ve tedavide öne çıkan yöntemleri anlatıyor.
VERTİGO İLK NEDEN!
Halk arasında 'kulak kristallerinin yer değiştirmesi' olarak bilinen vertigo, baş dönmesinin en sık görülen türünü oluşturuyor. 15 saniyeden birkaç dakikaya kadar devam edebilen, hareketle tetiklenen baş dönmelerinin altında da çoğunlukla bu neden yatıyor.
Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar "Kafa travması, ani hareket, öne eğilme, zıplama, yatakta sağdan sola veya soldan sağa sola dönme gibi hareketler kristallerin yer değiştirmesine bağlı gelişen baş dönmesini tetikleyer. Demir ve B vitamini eksikliği, hipertansiyon, hipotiroidi, migren, multiple skleroz, tümörler ve hatta stres gibi psikolojik etkenler de başımızı döndürebilir" diyor.
BU BELİRTİLER VARSA HEMEN DOKTORA
TEDAVi YÖNTEMLERİ
Baş dönmesinin tedavisi, altta yatan nedene göre belirleniyor. Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar, tedavi yöntemlerine başvurulduğunu şöyle anlatıyor:
Baş dönmesi D vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir. Hastalara D vitamini takviyesi olarak süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı, yeşil sebzeler, karaciğer, kuru üzüm, pekmez önerilir.
Migrenöz ve ruhsal kaynaklı baş dönmelerinde stres tetikleyici bir faktör olur. Bu nedenle stres oluşturan faktörleri ortadan kaldırmak gerekir.
Denge sinir iltihabı hastalığında ilaç tedavisi ve dengeye yönelik egzersiz önerilir.
Baş dönmesinin altında demir veya vitamin eksikliği varsa; diyet, demir ve vitamin tedavileri verilir.
SON ÇARE CERRAHİ
İç kulak tümörlerinde tümörün büyüme hızı önem taşıyor. Tümörün yerleşim yeri, büyüklüğü ve hastanın genel durumuna bağlı olarak cerrahi tedavi veya radyo cerrahi yöntemleriyle müdahale edilir.
TİROİT DE RİSKİ ARTIRIYOR