Hipotiroidi, tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olarak hormonların az salgılanması olarak tanımlanıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Mesut Kaldır, uyarılarda bulunuyor.
Hipotiroidi, tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olarak hormonların az salgılanması olarak tanımlanıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Mesut Kaldır, uyarılarda bulunuyor.
"Bu hormonlar metabolizmamızı düzenlediğinden, kana az hormon salgılanmasına bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, ciltte kuruluk ve dökülme, müdahale edilmeyen vakalarda dilde büyüme, seste boğuklaşma ortaya çıkabilir" diyor.
ÖNLENEMEYEN HASTALIK
Kaldır, hipotiroidi hastalığının oluştuktan sonra önlenemediğini belirtiyor:
Çoğunlukla bağışıklık sisteminin tiroit bezine saldırması ve harap etmesi sonucu oluşur. Bunlardan en bilineni tiroit bezinin kronik iltihabı olan 'Hashimato tiroidi'dir.
İster Hashimato, isterse tiroit dokusunun enflamatuar hastalıkları olsun, hipotiroidi ortaya çıktığında vücudun metabolizmasını ayarlayan tiroit hormonlarının sentezi ve dokudan kana salınımı bozulur. Bunun sonucunda çeşitli şikayetler oluşur.
ERKEN TANI KONABİLİR
Tiroit fonksiyon testi adı verilen kan testi ile hormon düzeyleri kontrol edilerek fonksiyonel araştırma, sintigrafi ve USG ile de yapısal araştırma yapılarak tanı kesinleştirilir.
Kan testlerinde TSH hormonu ile T4 tiroid hormonuna bakılır. Kanda TSH'ın yüksek, T4 adlı tiroid hormonunun çok düşük olması "hipotiroidi" anlamına gelir. Eğer TSH yüksek ancak T4 düzeyi normalse, ileriki zamanda hipotiroidi oluşma riski vardır.
İLAÇLAR İYİ AYARLANMALI
Hamilelerde, yaşlılarda, kalp hastalığı olanlarda hipotiroidi varsa sık kontrol gerekir. Bunun nedeni ise tiroit içeren hormon ilaçlarının kalbin daha hızlı çalışmasına neden olmasıdır. İlaç ayarlanması iyi yapılmalıdır.