Mesanede oluşan kötü huylu tümörler, mesane kanseri olarak adlandırılıyor. Her yıl binlerce yetişkin insanı etkiliyor. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülüyor. Prof. Dr. Mustafa Vecdi Ertekin, önemli bilgiler veriyor:
RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT
Mesane kanserinde risk faktörleri sigara ve tütün ürünlerini kullanmak, radyasyon ve kimyasallara maruz kalmak, parazit enfeksiyonları, mesane iç duvarının kronik tahrişi, ileri yaş, cinsiyet faktörüdür.
HASTALIĞIN EVRESİ BELİRLEYİCİ
Mesaneden alınan idrarın mikroskop altında incelenmesi en önemli tanı yöntemidir. Mesane kanseri teşhisinde radyolojik tanı araçlarından ultrasonografi, tomografi, MRI duyarlı yöntemler kullanılmaktadır. Kesin tanı için endoskopi gereklidir. Öncelikle patolojik testlere göre uygulanacak tedavinin seyri ve yöntemi belirlenir.
En çok kullanılan yöntemler; cerrahi işlemler, kemoterapi ve radyasyon tedavisidir. Cerrahi yöntem, hastalığın evresine bağlı tek başına uygulanabileceği gibi diğer yöntemlerle birlikte de tercih edilebilir.
BELİRTİLERİ NELER?
İdrardan kan gelmesi, alt karın bölgesinde ağrı, idrar yaparken ağrı, idrar yaparken yanma hissi, sık idrara çıkma, istemsiz kilo kaybı, anemi, baş ağrısı, halsizlik, kemik hassasiyeti, kemik ve karın ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı mesane kanserine işaret ediyor.