Mide kanseri, dünyada en sık görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Prof. Dr. Canfeza Sezgin, mide kanseriyle ilgili önemli bilgiler veriyor: Koruyucu madde ve bol tuz içeren gıdalar, zamanla mide zarına zarar verip, normal hücrelerin DNA'sını bozuyor.
Bu tarz beslenme kanser riskini arttırıyor. Hastalık, kanlı kusma, kilo kaybı, ağrı, hazımsızlık, halsizlik, iştah kaybı ve mide ekşimesi gibi belirtiler gösteriyor.
FAST FOOD RİSKİ
Mide kanserinden korunmanın yolu sağlıklı beslenmeden geçiyor. Sigara, alkol, yanık gıda, kızartılmış besinler ve fast food tarzı beslenme hastalığı tetikliyor. İşlenmiş (konserveler) ve tuzlanmış gıdalar, hastalık riskini arttırıyor.
Su veya ayran gibi sağlıklı içeceklerin tüketilmesi ve meyve-sebzelerin mevsiminde bolca yenmesi, hastalığa kalkan oluyor.
EGZERSİZ YAPIN
Düzenli egzersiz ve kilo kontrolü mide kanserine karşı koruyor. Kırmızı eti haftada 150-200 gram ile sınırlandırmak mideyi rahatlatıyor. Omega- 3'ten zengin somon, sardalya, uskumru ve hamsi gibi balıkların dönüşümlü (haftada 3 gün) tüketilmesi, mide kanseri riskini düşürüyor.
BAL:
Hakiki bal, midedeki hücreleri hasardan koruyor. Özellikle gastriti olanların günde 1-2 tatlı kaşığı bal tüketmesi gerekiyor. Ballı kefir veya ballı yoğurt tüketilmesi, iki koruyucunun beraber alınmasını sağlıyor.
Soğan, sarımsak ve pırasa gibi sebzeler, mideyi koruyor ve kanser oluşumunu önlüyor.
C vitamini mide kanserini engelliyor. C vitamininden zengin biber, brokoli, karnabahar, marul, kivi, çilek, portakal, domates ve fasulye, kansersavar olarak kabul ediliyor.
Selenyum, mide kanserinden koruyucu maddelerin başında yer alıyor. Brezilya fındığı, selenyum deposu olarak biliniyor. 100 gramı günlük ihtiyacın 27 katını sağlıyor. İstiridye, ay çekirdeği, mantar, yumurta ve peynir de selenyum eksikliğini gideriyor.