İstanbul Tıp Fakültesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, griple mücadelenin şifrelerini açıklıyor...
SÜRÜNDÜRÜR, HATTA ÖLDÜRÜR
Grip, daha çok soğuk algınlığıyla karıştırılıyor. Ancak bu hastalıklara farklı virüsler yol açıyor. Gripte yüksek ateş, kuru öksürük, baş ve karın ağrısı sık varken, soğuk algınlığında yüksek ateş yerine burun akıntısı görülüyor. Grip virüsleri sık sık kılık değiştirdiği için toplumda tam bağışıklık sağlanamıyor. Her yıl özellikle risk gruplarında yüksek ölüm oranına neden oluyor. Grip virüsleri zatürre, beyin iltihabı, beyin zarı iltihabı, kalp kası iltihabı, orta kulak iltihabı, akut bronşite neden olarak ölüm riskini artırıyor. Gripte ayrıca kalp krizi ve felç geçirme riskleri de yükseliyor.
HER YIL YAPILMALI
Her yıl yapılan grip aşısı, virüse karşı yüzde 70-90 koruyor. Öksürük ve hapşırık esnasında ağız ve burnun mendille kapatılması, ellerin sık sık yıkanması koruyuculuğu artırıyor. Grip aşısının ekim ayı sonu ve kasım ayı başında yapılması gerekiyor. Koruyuculuğu 6 ay sürüyor.
KİMLER YAPTIRMALI?
RİSK YAŞLA ARTAR
Grip, belirli yaş grubunda ve belirli hastalığı olan kişilerde daha ağır seyrediyor. Risk grupları şöyle sıralanıyor: 65 yaş üzerindeki kişiler, huzur evinde kalanlar, KOAH, tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlar çocuklar, hamileler ve sağlık personeli...
SAĞLIKLI HAYATIN ŞİFRESİ - 1
PROF. DR. OSMAN ERK