Asperger sendromu nedir sorusu en sık aratılanlar arasında yerini aldı. Bu rahatsızlığa sahip kişiler özellikle esprileri, imaları, mecazları anlamakta zorlanırlar.Genellikle motor sakarlıklar ve sıra dışı diil kullanımı durumlarına rastlanır. Peki, Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu belirtileri neler? İşte Asperger sendromu hakkında tüm merak edilenler...
ASPERGER SENDROMU BELİRTİLERİ
Sosyal farkındalık eksikliği
Sosyalleşmede/arkadaş edinmede ilgi eksikliği
Arkadaşlıklar kurma ve sürdürmede zorluk
Başkalarının düşüncelerini ve duygularını anlayamamak (empati kuramamak)
Göz temasından kaçınmak veya çok dikkatlice bakmak
Yüz ifadeleri ve mimik kullanma eksikliği ya da abartılı mimiklerin kullanılması
Vücut dilini anlayamama
Kişilerarası sınırlara uymama; mahremiyet algısının gelişmemesi
Seslere, dokunmaya, kokulara, tatlara veya görsel uyaranlara aşırı hassasiyet
Ritüellere veya rutine aşırı bağlılık
El çırpma ya da kol sallama gibi tekrarlanan motor davranışlar
Sakarlık veya koordine olmayan motor hareketler
Dinozorlar veya elektrikli süpürge gibi sadece birkaç konuya gösterilen takıntılı ilgi
İroni ya da alay gibi ince bir dil kullanımını anlamada güçlük çekmek
Ses tonunu ayarlamada zorlanma (örneğin; yüksek sesle veya çok hızlı konuşurken aniden alçak sesle veya yavaş konuşma gibi)
Düzensiz konuşma veya konuşmayı kendi ilgi alanına yönlendirme; diğer tarafın konuştuğu konuya odaklanamama
ASPERGEN SENDROMU NEDİR, NEDEN OLUR?
Çocuk doktoru Hans Asperger'den ismini alan, otizm spektrum bozukluğunun (OSB) bir çeşidi olarak bilinen sendrom, sosyalleşebilme ve etkili iletişim kurabilme yeteneklerini sınırlayan bir bozukluktur. Bu sendroma sahip olan kişiler dar ilgi alanlarına sahip olup, katı rutinler ve sıklıkla tekrarlayan davranışlar sergilerler.
Diğer otizm spektrum bozukluklarında olduğu gibi Asperger sendromunun da nedenleri henüz tam olarak tespit edilebilmiş değil. Ancak çeşitli biyolojik, çevresel ve genetik faktörlerin yatkınlık oluşturduğu biliniyor.
ASPERGEN SENDROMU TANISI
Genellikle 4-11 yaş aralığında görülen aspergen sendromunun tanısını koyabilmek zordur. Belirtiler de kişden kişiye farklılık gösterir. Genellikle tanı, çocuğun hikayesinin dinlenmesi ve hareket, iletişim becerilerinin takip edilmesi ile konulabiliyor.
ASPERGEN SENDROMU TEDAVİSİ
Aspergen sendromunun kesin tedavi yöntemi bulunmuyor. Öte yandan uygulanan bazı tedavi yöntemleri, çocuğun hayatını kolaylaştırmaya ve iyileştimeye neden oluyor. Bu tedavi yönetmeleri arasında; sosyal beceri eğitimleri, konuşma ve dil terapileri, bilişsel davranışçı terapi ve ilaç tedavisi bulunuyor.