Baş dönmesi deyip geçmeyin

Vertigo yani baş dönmesi, başka hastalıkların habercisi olabiliyor. Uzman Odyolog Hande Çalışkan, “Zehirlenme durumlarında, hormonal değişikliklerde, demir eksikliği veya B12 vitamin eksikliğinde vertigo ortaya çıkabilir” diyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :02 Haziran 2024
Baş dönmesi deyip geçmeyin

Vertigo, günlük yaşamın en sıradan anlarında bile karşınıza çıkabiliyor. Yatakta dönerken, kalkarken, hatta sıradan bir telefon kullanırken bile baş dönmesi yaşayanların sayısı hiç de az değil. Hasta hikâyelerinde sıkça karşılaşılan bu durumun vertigo belirtilerini taşıyanların kliniklere başvurmasına neden olduğunu ifade eden Uzman Odyolog Hande Çalışkan, vertigoyla ilgili önemli bilgiler veriyor:

FLU GÖRMEYE DİKKAT
Baş dönmesi olarak tanımlanan vertigo, bir hastalık değildir. Aslında iç kulaktaki denge yapısındaki çeşitli organizmaların hareketiyle olan 'kulak kristallerinin oynaması' durumudur. Çeşitleri arasında en yaygın olanı da bu olduğu için her türlü vertigo şikâyeti, pozisyonel vertigo hastalığı zannedilmektedir. Etraf dönüyormuş hissi, kişinin hareket ediyormuş hissi, gördüğü nesnelerin hareket halindeymiş gibi netlikten uzaklaşmış, flu ve karıncalanmış görmek, yer ayağının altından kayıyor zannetmek, birileri onu itiyormuş gibi veya çekiyormuş gibi hissetmek, yolda yürürken düz ilerleyemeyip yalpalamak belirtileri arasında sayılabilir.

STRES EN BÜYÜK NEDEN
Ani baş hareketleri, hareketli görsel uyaranlara maruz kalma, uzun süreli bilgisayar kullanımı veya masa başında yanlış postürlerde uzun süre oturma, stres, korku, uykusuzluk ve bazen de hiçbir açık sebep olmaksızın durup dururken meydana gelebilir. Vertigo şikâyetinin süresi vertigoya neden olan hastalığa, hastanın yaşına, ek hastalıklarına, kronik durumlarına, kan değerlerine, stres-kaygı seviyesine, uyku düzenine, yorgunluktan korunma yeteneğine, uyarılara dikkat etme yeteneğine ve tetikleyici etkenlerden korunma yeteneğine bağlı olarak değişiklik gösterir.

KAFEİNİ AZALTIN
Kafein baş dönmesini tetikliyor. Bu nedenle kafeini olabildiğince azaltın. Yeşil çay da hastaların ataklarının en çok tetikleyen besinler başında yer alır. Tuz tüketimini azaltmak da vertigonun tetiklenmesini önlemede önemli rol oynar. Yiyeceklerin içerisinde olabilir ancak üzerine ek tuz serpmekten kaçınmak, turşu gibi tuzu yoğun besinleri tercih etmemek faydalı olacaktır. Tansiyon ve şeker gibi metabolizmamızı doğrudan etkileyen değerleri aniden düşürecek veya yükseltecek her türlü yiyecek-içecek ve aktiviteden kaçınmak gereklidir. Stres, yorgunluk ve uykusuzluktan da kaçınmamız, vertigoyla baş etme sürecinde olumlu etki yapacaktır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN