Pandemi sürecinde bağışıklığın desteklenmesi için birçok vitamin üzerinde çalışmalar yapılıyor. C, E ve D vitaminleri etkinlikleri konusunda kesin kanıtları olan ve en çok konuşulan vitaminler arasında yer alıyor. K vitamini ise Covid-19 ile mücadelede üzerinde durulan diğer önemli bir vitamin olarak karşımıza çıkıyor. Dyt. Aslıhan Altuntaş, ıspanak, pazı, brokoli, et ürünleri, süt ürünleri, nar, kivi, böğürtlen gibi besinlerde bolca bulunan K vitaminin faydalarını anlatıyor:
DİYABET KALPTE ŞİKAYET
Şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, kalp rahatsızlığı ve ayak yaraları başta olmak üzere 5 büyük hastalığı da beraberinde getiriyor. Dr. Serdal Baysal, diyabetin kalp damar hastalığı riskini 4 kat arttığını söylüyor. "Diyabet, aynı zamanda kalp damar rahatsızlıkları, sinir sistemi rahatsızlıkları, göz damarlarında ciddi değişiklikler, böbreklerde zamanla önemli hasarlara yol açıyor. Diyabetin, ilaç veya insülinin yanı sıra, beslenme ve diyet kontrolü, rutin 3 ile 6 ay arasında iç hastalıkları, kardiyoloji, nöroloji ve göz hastalıkları açısından yakın takibi gerekmektedir" diyor.
REGL AĞRISINA SAFRAN
Mucizevi baharat safran, bronşit, öksürük ve astıma iyi gelir. Kolesterolü düşürür. Kabızlığı bitirir. Saç dökülmesini önler. Vücuda dinçlik verir. Karaciğeri güçlendirir. Obeziteden korur.
ÜLSERE KARNABAHAR
Karnabahar, bağışıklığı güçlendirir. Kalsiyum içeriği ile kemikleri kuvvetlendirir. Gözleri besler. Yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar. Kilo vermeye yardımcı olur. Ülser oluşumunu engeller. Kabızlığa iyi gelir.
KABIZLIĞA TURP
Salataları süsleyen turp, sindirimi hızlandırır. DNA hasarlarını giderir. Kanserle savaşır. Kalp sağlığını korur. Kas ağrılarını dindirir. Kolesterolü dengeler.