Dengeli beslenme ve günde 1 bardak kefir içerek menopoz şikayetlerini azaltın

Dengeli beslenme, menopoz şikayetlerini azaltıyor. Uzmanlar, "Günde 1 bardak kefir içmek şart" diyor. İşte sizler için derlediğimiz 26 Ağutos tarihli TAKVİM sağlık haberleri...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :26 Ağustos 2023
Dengeli beslenme ve günde 1 bardak kefir içerek menopoz şikayetlerini azaltın

Menopoz, kadınları hem duygusal hem de fiziksel açıdan etkiliyor. Ancak dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak 'kabus' olarak adlandırılan bu dönemi ikinci bahara dönüştürüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, menopoz döneminde tüketilmesi gereken besinlerden bazılarını şöyle sıralıyor:

KEFİR: Bolca kalsiyum içerir. Kemik sağlığını korur. Ayrıca içerdiği probiyotik sayesinde bağırsak sağlığını destekler. Sindirim sistemini korur. Kemik erimesinden korunmak için her gün 1 su bardağı kefir içilmelidir.

SOMON: İçerdiği omega-3 sayesinde menopoz döneminde görülen kalp hastalıklarından korur. Sıcak basmalarını azaltır. Haftada 2 gün somon tüketmek gerekir.

YULAF: Sağlıklı karbonhidrat kaynaklarındandır. Kalp hastalıklarını önler. Depresyon ve sinirlilik halini azaltır.

AVOKADO: Cilt kuruluğunu bitirir. Menopoz döneminde günde yarım avokado tüketilmelidir.

SOYA FASULYESİ: Bitkisel kaynaklı östrojen içerir. Bu özelliği sayesinde düşük östrojen hormonunun yarattığı sıkıntıların şiddetini hafifletir.

KIRMIZI MEYVELER: Ahududu, çilek, böğürtlen gibi meyveler antioksidan içerir. Kalp ve damar sağlığını korur. Menopoz şikayetlerini azaltır.

KETEN TOHUMU:
Soya fasulyesi gibi fitoöstrojenden zengindir. Bu nedenle menopozun yol açtığı şikayetleri azaltır. Her gün 1 yemek kaşığı tüketilebilir.

AKLIN YOLU EGZERSİZ
Sağlıklı hayatın yolu, sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemekten geçiyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Rıfat İnci, sporun beyne biyolojik ve psikolojik olarak yaptığı etkilerle ruh sağlığını koruduğunu söylüyor. "Fiziksel aktivitenin 6 ay düzenli olarak yapılması uykusuzluk sorununu azaltıyor. Anksiyete ve depresyon belirtilerini önemli düzeyde hafifletiyor. Spor, pek çok psikiyatrik bozukluğun etiyolojisinde rol alan monoaminlerin salınım ve reseptörlerinin ekspresyonunu etkiler" diyor.

KIZILCIK MUCIZESİ
Vitamin deposu kızılcık, şifa dağıtıyor. Yüksek lif deposu olan bu meyve, melatonin hormonunu destekliyor. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara savaş açıyor. Diğer faydaları şöyle sıralanıyor:
- Solunum yolu hastalıklarını tedavi eder.
- İdrar yolu enfeksiyonunu bitirir.
- İçerdiği antioksidan sayesinde kolesterolü iyileştirir.
- Kalp sağlığını destekler.
- Kolon, prostat ve meme kanserleriyle savaşır.
- Ağız ve diş sağlığını korur. Diş çürükleriyle mücadeleye yardımcı olur.

GÜÇLÜ BEDENİN ŞİFRESİLOR
Herkes formda ve fit bir vücudun hayalini kuruyor. Bunun yolu ise düzenli ve dengeli beslenmekten geçiyor. Dyt. Derya Fidan egzersiz yaparken güç verecek besinleri sıralıyor:
YAĞLI TOHUMLAR: Çiğ fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar antioksidan deposudur. Vücudu serbest radikallere karşı korur.
KAHVE: Egzersizden 1 saat önce kahve içmek egzersizde dayanıklılığı artırır. Kas kütlesini onarır ve kas yapımına yardımcı olur.
ZENCEFİL: Tok tutucu etkisi vardır.
LOR PEYNİRİ: Kasların onarımı ve yeniden yapımına yardımcı olur.

MUZ AĞRIYI KESER
Potasyum deposu muz, tansiyonu dengeler. Kalp sağlığını güçlendirir. Böbrek taşını engeller. Zayıflamaya yardımcı olur. Baş ağrısına iyi gelir.

DİŞLERE HARDAL
Antik çağlardan itibaren kullanılan hardal yağı, saçı besler. Saç dökülmesini önler. Baş ağrısını keser. Diş çürüklerine karşı koruma sağlar.

KOLESTEROLE MANTAR
Vitamin ve mineral deposu mantar, kolesterolü düşürür. Beyni güçlendirir. Hafızayı korur. Diyabetle savaşır. Şekeri dengeler

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN