Endokronoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ersin Akarsu guatr, hiper ve hipotiroit gibi tiroit hastalıklarının bilinmeyenlerini anlatıyor. "Tiroidin büyümesine guatr diyoruz. Fazla çalışmasına hipertiroit, az çalışmasına ise hipotiroit denilir" diyor. Hipertroidin genellikle çarpıntı, terleme, halsizlik ve ellerde titremeyle belirti verdiğini de sözlerine ekliyor. Tedavi yöntemleri hakkında ise şu bilgileri veriyor: Tiroidin fazla çalışması söz konusuysa ilaç tedavisi veriyoruz. İlaçla yeterli iyileşme olmazsa radyoaktif iyot tedavisi yoluna gidilir.
ZEYTİNYAĞI KANSERİ KOVAR
Sofraların olmazsa olmazı şifa kaynağı zeytinyağı, hastalıklara derman oluyor. Kanserle de savaşıyor. Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, ABD'deki araştırmaya değiniyor. Düzenli zeytinyağı kullanımının kanser riskini yüzde 31 azalttığını söylüyor. Şöyle devam ediyor: Yeşil sebze ve meyve ağırlıklı, tam tahılları, baklagilleri içeren Akdeniz diyeti de kanserden korur.
AKLIMI SEVEYİM
Demans, yani bunama hastalığı özellikle ileri yaştaki insanları tehdit ediyor. ABD'li beslenme uzmanı Nicole Stefanow, beyni güçlendiren besinleri sıralıyor:
PANCAR: Beyne giden kan akışını hızlandırır. Beynin erken yaşlanmasını önler. Alzheimer'dan korur.
KABAK ÇEKIRDEĞI: Beyin için adeta küçük güç santralleridir. İçerdiği çinko ile beyni korur. Alzheimer riskini azaltır.
CEVİZ: Düzenli tüketimi beynin yaşlanmasını engeller. Zihinsel performansı artırır. İçerdiği yüksek antioksidan sayesinde Alzheimer hastalığına karşı korur.
YUMURTA: İçerdiği kolin sayesinde beyin sağlığını destekler. Alzheimer'ı önler.
ZEYTİNYAĞI: Parkinson, Alzheimer ve inme dahil olmak üzere hem akut hem de kronik nörolojik bozuklukların önler.
BALIK: İçerdiği Omega- 3 yağ asitleri sayesinde hafızayı güçlendirir.
YAĞLARI MAYDANOZLA ERİTİN
Kalıcı kilolardan kurtulmanın yolu, fazla yağları yakmaktan geçiyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, yağ yakımını artırmanın şifrelerini açıklıyor:
HAVUÇ DOLUSU MUCİZE
A vitamini deposu havuç mide ülserinden korur. Diş sağlığını destekler. Tansiyonu dengeler. Anne sütünü artırır. Göz sağlığını korur ve kataraktı önler.
KANSIZLIĞA PAZI YETER
En faydalı yeşil yapraklı sebzelerden pazı, yorgunluğa iyi gelir. Böbrek ağrılarını iyileştirir. Kan yapar. İştah açar. Tansiyonu düşürür.
KEMİKLERE BEZELYE!
Kolesterolü dengeleyen bezelye, Alzheimer riskini azaltır. Saç dökülmesini önler. Katarakta iyi gelir. Kemikleri güçlendirir.