Dikkat sahurda yemekten hemen sonra yatılması reflüye yol açıyor

İftarda aşırıya kaçılması, sahurda yemekten hemen sonra yatılması reflüye yol açıyor. Uzmanlar, “Besinleri yavaş ve iyice çiğneyerek yutun. Çorbadan ana yemeğe geçerken 3-4 dakika bekleyin” diyor.

Ramazanın gelmesiyle birlikte sindirim sorunları da kapıyı çalıyor. Özellikle iftar ve sahurda fazla yemek yenmesi, sahurda yemeğin ardından hemen yatılması gibi durumlar, reflü ataklarını tetikliyor. Gastroenteroloji Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, alınması gereken tedbirleri açıklıyor.


KİLOLU OLANLAR...
En sık görülen mide hastalıklarından gastrit, ülser ve reflü, oruçta kapıyı çalıyor! Özellikle mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri olanlar, kan sulandırıcı ve romatizma ilaçları kullanan hastaların, mide rahatsızlıkları ve mide kanaması riski açısından dikkatli olması gerekiyor. Bu kişilerin Ramazan ayını herhangi bir mide rahatsızlığı yaşamadan sağlıkla geçirmeleri için bir uzmana danışmaları gerekiyor. Yaşlı, kronik hastalığı nedeniyle sık ilaç kullanması gerekenler, beslenme problemi olanlar, hamileler, çocuklar, sık yemek yemesi gerekenler, mide ameliyatı geçirenler, yakın zamanda ülseri olanlarda uzun süreli açlık dönemlerinde istenmeyen sağlık problemleri oluşabiliyor. Bu kişilerin oruç tutma konusunda doktoruna danışması gerekiyor.


HAZIMSIZLIK YAPAR
İftarda ve sahurda fazla yemek yenmesi, sahurda yemekten hemen sonra yatılması, reflü ataklarını tetikliyor. Ayrıca uzun süren açlık sonrasında zamanla sindirim sisteminin hareketleri de azalıyor. Bu nedenle iftarda hızlı ve fazla yemek tüketmek karında şişkinliğe, hazımsızlığa yol açabiliyor.


ÇORBAYLA BAŞLAYIN
Sağlıklı bir sindirim için iftara çorbayla başlamak gerekiyor. Doyma hissi ilk lokmadan 13 dakika sonra beyne ulaşıyor. Çorbadan ana yemeğe geçmeden önce 3-4 dakika ara verin.


MİDEYİ DİNLENDİRN
Oruçta mide, bağırsak sistemi istirahate çekiliyor. Bu sistem kendini yeniliyor ve organize ediyor. Bu da direkt olarak mide, bağırsak ve karaciğeri hem dinlendirir, hem de yenilemesine fırsat veriyor.
TEMPOLU YÜRÜYÜN
Kabuklu meyveler, tokluğu artırır, bağırsakların çalışmasına yardım eder.
Besinlerin yavaş ve iyice çiğnenerek yutulması sağlıklıdır.
İftardan 1 saat geçtikten sonra 45-60 dakika tempolu yürüyüş metabolizmayı hızlandırır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.