ALZHEİMER'IN DOKTORU KURU
yaşanan küçük unutkanlıklar, can sıkıyor. Diyetisyen Sıla Bilgili Tokgöz, güçlü hafıza için sağlıklı beslenilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
NAR: Annals of Neurology Dergisi'nde yayımlanan makaleye göre haftada iki kez nar yemek, hafıza kaybını 2.5 yıl geriletir.
CEVİZ: İçerdiği E vitamini sayesinde hafızayı destekler. Beyni güçlendirir.
ISPANAK: K vitamininden zengin ıspanak, zihinsel gerilemeyi yüzde 40 oranında azaltır.
YUMURTA: Sarısındaki kolin, epilepsi nöbetlerini önler. Hafızayı güçlendirir.
ZEYTİNYAĞI: Alzheimer riskini azaltır. Günde ortalama 5 yemek kaşığı zeytinyağı tüketmek yeterlidir.
ZERDEÇAL: ABD'deki araştırmaya göre zerdeçalın etkin maddesi kurkumin, Alzheimer'ı önler.
BİTTER ÇİKOLATA: Öğrenme fonksiyonlarını iyileştirir.
MERCİMEK: Nohut, kuru fasulye ve mercimek gibi kuru baklagiller, hafızayı korur.
AZ SU İÇMEK BAŞ AĞRITIR
Migren, neden olduğu baş ağrısı ile hayatı kabusa çeviriyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, her ağrıda ağrı kesicilere sarılmak yerine besinlerden destek almak gerektiğini söylüyor. "Paketlenmiş gıdalardan, işlenmiş etten, peynirden, deniz ürününden ve enerji içeceklerinden uzak durun. Baş ağrısının en önemi nedeni sıvı eksikliğidir. Günde 2,2,5 litre su içmeliyiz. Sıcak havalarda yarım litre daha üzerine koyabiliriz" diyor.
KARACİĞERE ÇİLEK
Çilek, kanı temizler. Sakinleştirici etkiye sahiptir. Stresi azaltır. Diş etlerini güçlendirir. Ağız kokusunu giderir. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.
KOLESTEROLE HAVUÇ
Havuç, mide ülserine karşı koruyucudur. Ağızda bulunan bakterileri temizler. Kötü kolesterolü düşürür. Anne sütünü arttırır. Yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir. Kanseri önler.