Sonbaharın gelmesiyle birlikte, kronik yorgunluk durumları pek çok insanda hüzün duygusu, gün içinde isteksizlik, sürekli uykulu olma hali gibi tablolar görülüyor. Diyetisyen Kevser Arslan, 10 beslenme önerisinde bulunuyor:
Bol sıvı almaya çalışın: Özellikle su, mineralli su, bitki çayı sıvı ve elektrolik dengesi açısından çok önemlidir.
Yağlı tohum alın: Fındık, badem, ceviz, kabak çekirdeği gibi çiğ tohumlar enerji verdiği gibi çok iyi birer magnezyum, kalsiyum, E vitamini olduğu için kan şekerini dengeler.
Haftada 2 gün deniz balığı tüketin: Balık Omega-3 ve iyot içeriği ile kalp-damar sağlığına iyi gelmesinin yanı sıra depresyon tedavisinde de etkilidir.
Haftada 2 gün karanfilli su için: 1 litre ılık suyun içine 1 tatlı kaşığı karanfil koyup içmek, kronik yorgunluğa iyi gelir.
Günde 4-5 porsiyon meyve ve sebze tüketin: Özellikle yaban mersini, kivi gibi C vitamini yüksek meyvelere yer verilmelidir.
Biyolojik ritminize dikkat edin: Güne daha enerjik ve daha mutlu başlamak, depresyon riskini azaltacaktır.
Haftada 150 dk yürüyüş yapın: Dünya Sağlık Örgütü haftada 150 dakika yürüyüş yapmanın kronik depresyon riskini azalttığını belirtmektedir.
Baharatların gücünü unutmayın: Beslenmede sumak, zerdeçal ve tarçına yer verin.
Bağırsaklarınızın düzenli çalışmasını önemseyin: Dengesiz bağırsak florası beden sağlığı için çok yorucudur.
Doğal ürünler tüketin: İşlenmiş, tütsülenmiş ve içinde Mono sodyumglutamat bulunan paket ürünlerden uzak durun.