Sık idrara çıkma, uzun süreli adet kanaması, karın ve kasık ağrısı, kansızlık… Tüm bunlar kadınların korkulu rüyası miyomun belirtileri arasında yer alıyor. Her 5 kadından birinde görülen bu hastalık, rahmin düz kas tabakasında gelişen iyi huylu tümörler olarak biliniyor.
Zamanla kendiliğinden küçülebildiği gibi cerrahi müdahale de gerekebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bilgi Uslu Aybar, bu sağlık sorunu hakkında önemli bilgiler veriyor.
SUÇLU ÖSTROJEN HORMONU
Miyomlar, ergenlik döneminde görülmüyor. Menopozdan sonra da küçülüyor. Bu durum, miyomların gelişmesinde östrojenin etkisini gözler önüne seriyor. Miyomların yeri ve neden olduğu şikayetler, kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Örneğin miyom rahmin içerisine doğru büyüyorsa, kanama ve gebe kalamama gibi ciddi sonuçlar doğurabiliyor.
Miyomlar, daha çok jinekolojik muayenelerde tesadüfen tespit ediliyor. Herhangi bir şikayete neden olmuyorsa hiçbir tedavi girişiminde bulunulmadan izleniyor. Takibin 6 ayda bir düzenli olarak yapılması önem taşıyor.
RAHİM DE ALINABİLİR
Miyomların tedavisi kişiden kişiye değişiyor. Doğurganlık çağını bitirmiş kadınlarda rahmin alınması kesin çözüm olarak görülüyor. "Histerektomi" olarak bilinen bu operasyon, "laparoskopik" yöntemle ve "robotik cerrahi" ile yapılıyor. Hastalar, 15 günlük istirahatin ardından normal hayatına devam edebiliyor.
ŞİKAYETLERİ ÖNEMSEYİN