Mevsimlerden baş ağrısı: Uzmanından migren atakları hakkında dikkat çeken açıklama!

Migren, sonbaharı bekliyor! Düşen hava sıcaklıkları ve rüzgar, ağrı ataklarına davetiye çıkartıyor. İşte sizler için derlediğimiz 8 Ekim tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :08 Ekim 2023
Mevsimlerden baş ağrısı: Uzmanından migren atakları hakkında dikkat çeken açıklama!

Mevsimsel değişiklikler, baş ağrısına zemin hazırlıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Alevtina Ersoy, bu aylarda migren ağrılarının sık görüldüğüne dikkat çekiyor. Rüzgardaki artı, nem oranındaki değişimlerin ağrıya zemin hazırladığını belirtiyor.

3 GÜN SÜREBİLİR...
"Migren, soğuk yiyecek, içecek, soğuk suya dalma, ıslak saçla soğuk hava da açık baş ile dondurucu soğuklara maruz kaldığı zaman birkaç dakika içinde gelişebilir. Bu baş ağrısı genellikle şiddetli, saplanıcı, şakak ve alın bölgesinde olabilir. Soğuk uyarısı ortadan kalktığında baş ağrısı birkaç dakika içinde düzelebilir, bu tür baş ağrıları tedavi gerektirmez" diyor.

Migren atakları, 1 günle 72 saat yani 3 güne kadar devam edebiliyor. Ancak baş ağrısının daha uzun sürdüğü durumlarda mutlaka doktora görünmek gerekiyor. Ersoy, sözlerine şöyle devam ediyor: Soğuk havalarda atkı, şapka giyilmelidir. Buna rağmen baş ağrıları devam ediyor, baş ağrısına boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, ateş, kulak ağrısı da eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurmalı.

DERDE DEVA PROBİYOTİK
Sağlıklı hayatın yolu, doğru besinleri tüketmekten geçiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, probiyotiklerin hayatımızdaki önemine değiniyor. "Probiyotik denildiğinde ilk akla gelen besinlerden biri kefirdir. İçerdiği yararlı bakteriler sayesinde sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı etkilidir. Bir diğer probiyotik kaynağı ise yoğurttur. Yoğurt, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar" diyor. Elma sirkesinin de iyi bir probiyotik kaynağı olduğunu belirten Balcı, "Elma sirkesi kan şekerini ve kolesterolü dengeler. Günde 1-1.5 yemek kaşığı tüketilebilir" bilgisini veriyor.

HAMBURGER HASTA EDER!
Yanlış beslenme, kan damarlarını yağlandırıyor. Damarların pıhtı ile tıkanması ise felç riskini artırıyor. Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Orhan Rodoplu, felç oluşumunda hamburger ve pizza gibi Batı tipi beslenmenin etkisine dikkat çekiyor. "Felç riskini azaltmanın yolu az yağlı bitkisel beslenmeden geçer. Bitkisel beslenme kolesterol, tansiyon ve diyabeti önler" diyor.

AĞRI KESİCİ ÇAĞIRIR ÜLSERİ
Yanlış ağrı kesici kullanımı, mide sağlığını bozuyor. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Muzaffer Ertürk, ülser, reflü ve kanserin midede en çok görülen hastalıklardan olduğunu söylüyor. Şöyle devam ediyor: Ağrı kesiciler bile akut gastrite bağlı kanamalara yol açar. Kronik gastritler ise en büyük sebepleri, helikobakter pilor dediğimiz bir bakteri ile oluşan gastrittir. Burada tedavi biraz daha uzun sürer. Şişkinlik ve gaz sık görülür.

ANTİBİYOTİĞİ BIRAK ADAÇAYINA BAK
Havaların soğumasıyla birlikte, boğaz ağrısı şikayetleri artıyor. Herkes antibiyotiğe sarılıyor. Uzmanlar, ağrıyı kesecek bitkisel reçeteyi açıklıyor.

ADAÇAYI: Yaprakları, doğal antibiyotiktir. Sıcak suda demleyip günde 2 fincan içmek ağrıyı keser, öksürüğü azaltır.

NANE: Boğazı yumuşatır ve kuruluğu giderir. Zencefille karıştırıldığında antioksidan etkisini yüksetir. Günde 2 fincandan fazla içmemek gerekir.

NAR KABUĞU: Boğaz enfeksiyonlarını tedavi eder. Boğaz ağrısını keser.

IHLAMUR: Boğazdaki tahrişi önler. Ağrıyı keser. Yangını alır. Günde 2-3 fincan içilebilir.

KARANFİL: Ağrıyı giderir. Enfeksiyonu temizler.

MEYAN KÖKÜ: Balgam söktürücü etki gösterir. Demlendikten sonra gargara yapılabilir.

ANASON: Öksürük ve soğuk algınlığını tedavi eder.

HOPLA ZIPLA KEMİKLERİ KIRMA
Osteoporoz yani kemik erimesi, kadınları tehdit ediyor. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Fatma Ballı Uz, bu hastalığın kemik miktarının azalması ve kalitesinin bozulması sonucu ortaya çıktığını söylüyor.

Daha çok boyda kısalma ve sırtta kamburluk gibi şikâyetlere neden oluyor. Dr. Uz, kemikleri korumak için sigara, alkol ve aşırı kafein tüketiminden uzak durulmasını öneriyor. "En iyi osteoporoz tedavisi risklere karşı korunmaktır. Bu nedenle riski arttıran sigara, alkol ve aşırı kafein tüketiminden uzak durulmalı; D vitamini oluşumu için bolca güneş ışığından faydalanılmalıdır. Tempolu yürüyüş, merdiven inip çıkma, ip atlama ve kas iskelet sistemini güçlendiren egzersizler yapmak gerekir" diyor.

BALLA İYİ UYKULAR
Vitamin ve mineral kaynağı bal, cildi yeniler. Saç dökülmesini önleyen bal, hafızayı güçlendirir. Gözleri besleyen bal, uykusuzluğa iyi gelir.

DOKTOR ÇÖREK OTU
Hamur işlerini lezzetlendiren çörek otu, kolon, prostat ve akciğer kanserine karşı koruma sağlar. Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.

BEYNE KEREVİZ
Lifli içeriği sayesinde kereviz, kolesterolü düşürür. Kan basınını dengeler. Bu sayede beyni korur. Pankreas kanserinin ilacıdır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN