Beslenme alışkanlıklarında yaşanan değişimler, hastalıkları beraberinde getiriyor. Bunların başında kolon kanseri geliyor. Genel Cerrahi uzmanı Op. Dr. Mehmet Pekdemir, ülkemizde kolon kanserinin bu kadar yaygın olmasının en büyük nedenlerinden biri de yanlış beslenmeden kaynaklandığını söylüyor. "Kolon kanseri, kalın bağırsağın iç yüzeyinde bulunan ya da duvarında bulunan hücrelerin, tümöral yapı oluşturmasından sonra ortaya çıkan kitlelere denir. Bağırsakta ortaya çıkan hücre değişikliklerinin bir takım nedenleri vardır. Bunların başında beslenme faktörleri, aşırı yağlı gıdalar, kırmızı et, hazır gıda tüketimi gibi çevre faktörleri etki eder" diyor. Kolon kanserinde en önemli tedavi yöntemi, erken aşamada kolonoskopik yöntemlerle yapılan işlemlerdir. Maalesef çok gecikmiş vakalar olur ise onkoloji tedavi uygulanır. Kolon kanserinden korunma yöntemlerinde en önemlisi, beslenme faktörleridir. Kızarmış hazır gıdalardan uzak durmak gerekir. Yağlı ve kırmızı et yememek lazım. Mümkün olduğunca kilo almayıp, fiziksel hareketler yapmamız gerekiyor.