NELER YEMELİ?
Reflü hastalığının ilerlememesi için ilaç tedavisinin yanında beslenme alışkanlıklarının da değişmesi gerekiyor. Uzmanlar asitli ve yağlı gıdaların yerine lifli besinlerin tüketilmesini öneriyor. Reflü hastalığına iyi gelen besinleri şöyle sıralıyor:
Muz,
elma,
şeftali,
armut,
kavun, kepekli tahıllar,
esmer pirinç,
yulaf ezmesi, balık, peynir,
brokoli,
havuç, fasulye, patates...
BELİRTİLERE DİKKAT
Mideden boğaza doğru yayılan ve yemekten sonra oluşan yanma,
reflünün en sık görülen belirtisini oluşturuyor. Bazı hastalarda; ağrılı yutkunma, hıçkırık, bulantı ve kusma şikayetleri görülebiliyor.
Göğüs ağrısı, ses kısıklığı, kronik öksürük ve diş çürükleri de reflüye bağlı olarak gelişiyor.