Saç hastalıkları kişinin hem sosyal hem de ruhsal yaşamını olumsuz etkiliyor. Dr. Herman Mayısoğlu, saçlı deride yaklaşık 100 bin saç teli olduğunu ve normal koşullarda 50-100 tel arası günlük bir dökülme gösterdiğine dikkat çekiyor. Kansızlık, demir eşikliği anemisi, tiroit bezinin az veya çok çalışmasının saç dökülmesine neden olabileceğini belirtiyor. "Normal olarak dökülen saçlar gündelik yaşantımızda saçlı deride bir seyrelme şeklinde bir sıkıntıya yol açmaz. Saçlı derinin kendi içindeki kılların bir döngüsü vardır. Anagen yani büyüme evresi 3-6 yıl arasında değişir, katagen yani geçiş dönemi 1-2 hafta ve telogen yani dinlenme dönemi olarak adlandırılan evre de 2-4 aylık bir zaman dilimi içinde tamamlanır. Bu döngü herhangi bir nedenle bozulduğu zaman saç dökülmesi belirgin hale gelir ve karşımıza bir saç hastalığı olarak çıkabilir." diye konuşuyor. Uzmanlar, saçkıran hastalığının yakından takip edilmesi gerektiğini söylüyor. Sık fön çektirme, sık yıkama ve sık boyama işlemlerinin de saçları döktüğüne dikkat çekiyor.
ŞİFA ZİNCİRİ
Yaz aylarının en sevilen meyvesi incir, içerdiği vitamin ve minerallerle şifa dağıtıyor. Lif, potasyum, kalsiyum, antioksidan, A, E vitaminlerinden zengin olan bu meyve, pek çok sağlık problemine karşı etkili oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu incirin faydalarını sıralıyor...
GÖZ KAMAŞTIRIN
Katarakt, yaşam kalitesini düşürüyor. Tek tedavisi ameliyat olan bu hastalıktan korunmada, bazı besinler ilaç etkisi gösteriyor. Uzmanlar, o besinleri sıralıyor:
YABAN MERSINI: Yaşa bağlı görme kayıplarını tedavi eder.
MUZ: kataraktla savaşır. Gözde sarı nokta oluşumunu engeller.
ISPANAK: Yeşil yapraklı sebzeler, katarakt riskini azaltır.
SARIMSAK: Gözleri besler. Katarakta ve sarı nokta hastalığına karşı etkilidir.
BAL: Saf ve besleyici içeriği ile bal, gözleri korur.
B12 EKSİKLİĞİ BAŞ DÖNDÜRÜYOR
Günümüzde birçok insan, sabah uyandığında bile kendini yorgun hissetmekten, dikkatini toplayamamaktan yakınıyor. Bu durumun altında yatan en önemli nedeni B12 vitamini eksikliği oluşturuyor. Dr. İsmail Çelik, B12 vitamininden zengin besinleri şöyle sıralıyor:
YOĞURTLA DİŞLER GÜÇLÜ!
Güçlü ve parlak dişlere sahip olmanın yolu, tüketilen besinlerden geçiyor. Uzmanlar, ağız sağlığını koruyan besinleri sıralıyor:
Kereviz: Dişlere ve dişetlerine masaj yapar. Diş aralarını temizler.
Yeşil çay: Ağızdaki bakterileri temizler. Kötü ağız kokusunu engeller.
Kivi: İçerdiği C vitamini sayesinde dişleri ve dişetlerini güçlendirir.
Yoğurt: Diş sağlığını korur. Ağız kokusunu engeller.
Çilek: Dişlere ve dişetlerine iyi gelir. Diş taşlarını da temizler.
Elma: Kabuğuyla birlikte yendiğinde dişleri kuvvetlendirir.
BEYİN İÇİN TARÇIN
Tarçın, kolesterolü düşürür. İnsülin direncinin kırılmasında etkilidir. Diyabetle mücadele eder. Şeker hastalığından korur. Alzheimer ve Parkinson'la savaşır. Kalp hastalıklarını önler.
KALBE HURMA
Hurma, tok tutar. Kilo vermeyi kolaylaştırır. Tatlı krizlerini önleyerek kan şekerini dengeler. Bol liflidir. Bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kabızlığı önler. Kalp sağlığını korumaya yardımcıdır.
ASTIMA KARŞI KETEN
Keten tohumu, kardiyovasküler hastalıklar, iltihaplanma, artrit, alerji, astım ve diyabet gibi birçok hastalık ile savaşır. Çeşitli kanser riskini azaltır. Kadınlarda üreme sağlığını iyileştirir.