Bitkisel çaylar, şifa dağıtıyor. Dyt. Betül Merd, antioksidan açısından zengin olan melisa çayının sakinleştirici olduğunu ve depresyonla savaştığını söylüyor. Günde 2 fincandan fazla tüketilmemesi gereken bu çayın faydalarını sıralıyor:
KİMLER İÇMEMELİ?
Melisa çayını, kronik hastalığı olanların ve hamilelerin tüketmemesi gerekir.
ÇOK GÜZELSİN KEFİR
Kış aylarının gelmesiyle cilt kuruluğu daha sık görülüyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Sümeyye Ünal, kuru derinin daha erken kırıştığını ve yaşlandığını söylüyor. Doğru beslenerek cildin de korunacağını söylüyor. "Kefir, ev yoğurdu, lahana turşusu, pancar turşusu, hurma doğal probiyotiklerdir. Yeterli tüketildiğinde vücuda vitamin desteğini sağlayacaktır" diyor.
HASTALIĞIN KAYNAĞI SAĞLIKSIZ BAĞIRSAK
Sağlıklı hayatın yolu, sağlıklı bağırsak florasına sahip olmaktan geçiyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, Virginia Üniversitesi'nden Tzu- Yu Feng ve arkadaşlarının yaptığı çalışmaya değiniyor. Buna göre bozuk bağırsak florası, kanser başta olmak üzere pek çok hastalığa yol açıyor. Prof. Dr. Coşkun, "Bağırsaklardaki bakteriler sayesinde bağışıklık sistemimiz güçlenmektedir. Ama bu floranın kötü olması durumunda depresyon, obezite ve bazı nörolojik hastalıklara eğilimin artabileceği gösterilir. Bozulmuş bağırsak florasının meme kanserinin yayılma riskini artırabileceğine yönelik bir çalışma yayınlandı" diyor. Gereksiz antibiyotik kullanımı, dengesiz beslenme ve obezitenin, bağırsak florasını bozduğunu sözlerine ekliyor.
PARKİNSON'A KARŞI 3 MEYVE
İngiltere'de yapılan bir araştırma, antioksidan içeren meyvelerden elma, muz ve portakalın Alzheimer ve parkinson gibi beyin fonksiyonlarını etkileyen ya da yavaşlatan hastalıkları önlediğini ortaya koydu. Çalışmayı yapan Prof. Chang Lee, Batı'da ünlü olan bu 3 meyveyle yapılan günlük diyetin stres altındaki bünyelerde sinirleri kontrol edip ve düzenlediğini ifade etti. Öte yandan Alzheimer hastalığının aşırı stres sonucu ortaya çıktığı biliniyor.
MAYDANOZ ÖDEM ATAR
Maydanoz, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar. İçerisindeki antioksidan flavonoidler sayesinde kalp sağlığını korumada faydalıdır. Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.
GÖZ İÇİN KAJU YİYİN
Kaju fıstığı, kanseri önlemeye yardımcı olur. Kalp hastalıklarını önler. Göz sağlığına iyi gelir. Kemik ve diş sağlığını destekler. Diyabet riskini azaltır. Kilo kaybını destekler.
REGL AĞRISINA SAFRAN
Mucizevi baharat safran, bronşit, öksürük ve astıma iyi gelir. Kolesterolü düşürür. Kabızlığı bitirir. Saç dökülmesini önler. Vücuda dinçlik verir.
KABIZLIĞA ÇARE TURP
Salataları süsleyen turp, sindirimi hızlandırır. DNA hasarlarını giderir. Kanserle savaşır. Kalp sağlığını korur. Kas ağrılarını dindirir.
ÜLSERE KARNABAHAR
Karnabahar, kalsiyum içeriği ile kemikleri güçlendirir. Gözleri besler. Yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar. Ülser oluşumunu engeller.