KESTANE MUTLULUK SAÇIYOR
Soğuk kış günlerinde ilk akla gelen yiyeceklerden biri olan kestane, kavrulmuş, haşlanmış ve tatlı olarak tüketilebiliyor. Pilavlara ve yemeklere lezzet veriyor. Kalorisi düşük bir besin olan kestane, yüksek miktarda lif, protein ve karbonhidrat barındırıyor. Aynı zamanda potasyum, magnezyum, demir ve fosfor içeriğiyle zengin bir mineral kaynağı olarak tanımlanıyor. Kestanenin, yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle şeker hastalığı, kolit veya obezite hastalarına kontrollü tüketilmesi öneriliyor. Uz. Dyt. Nur Sinem Türkmen, kestanenin faydalarını söylüyor: Şeker ve kolesterol seviyelerini düzenler. Tok tutar. Kabızlığı önler. Kalp hastalıkları ve kansere karşı koruma sağlar. Vücuttaki iltihaplanmayı bitirir.
KABAK LAHANA KIŞTAN KORKMA
Kış mevsiminde havaların sıcaklığındaki değişimler ile birlikte genellikle yağlı ve şekerli besinler tüketiliyor. Ancak bu besinler bağışıklığı zayıflatıyor. Diyetisyen Hilal Yazıcı, kışın bağışıklığı güçlendirmek alınması gereken besinleri sıralıyor: A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir. E vitamini de sağlam bir bağışıklık sistemi için etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırmaktadır. E vitamini, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve fındık, ceviz gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunur.