Toplumda ‘gizli şeker’ olarak bilinen insülin direnci uykuları kaçırır

Toplumda ‘gizli şeker’ olarak biliniyor. Hücrelerin insüline duyarsızlaşması sonucu ortaya çıkıyor... İnsülin direnci denilen bu durum, Tip-2 diyabet riskini artırıyor. Uykuları kaçırıyor. Tedavisinde doğru beslenme kritik önem taşıyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :11 Ocak 2023
Toplumda ‘gizli şeker’ olarak bilinen insülin direnci uykuları kaçırır

Sık sık tatlı yeme isteği, yemeklerden sonra uyku hali, gece yeme atakları, konsantrasyon güçlüğü, kilo artışı... Tüm bunlar diyabet hastalığının bir önceki adımı sayılan insülin direncinin belirtileri arasında yer alıyor. Diyetisyen Nimet Kültekin, halk arasında gizli şeker olarak da bilinen bu hastalığın hücrelerin insüline duyarsızlaşması sonucu oluştuğunu belirtiyor. Bilinmesi gerekenleri açıklıyor...



PANKREASI BOZAR
Hücreler, sürekli ve yüksek miktarda insüline maruz kalınca bir süre sonra insüline cevap vermiyor. Kan şekeri sürekli yüksekte kalıyor. İnsülin direnci arttıkça kan şekerinin sürekli yüksek olması, pankreasın daha fazla insülin salgılamasına yol açıyor. Bu durum bir süre sonra pankreasın bozulmasına ve tip 2 diyabet oluşumuna neden oluyor.



KAN TAHLİLİ GEREKİR
İnsülin direnci, yemekten sonra acıkma, uyku hali, sık tatlı yeme isteği, gece uykudan uyanıp bir şeyler tüketilmesi gibi şikayetlere yol açıyor. Bu belirtilerin görülmesi halinde kan tahlili ile insülin direncinin olup olmadığı tespit ediliyor. Dyt. Kültekin, "İnsülin direnci açlık kan şekeri ile açlık insülin seviyelerinin çarpıldıktan sonra 405'e bölünmesi ile hesaplanır. Ortaya HOMA-IR yani insülin direnci değeri çıkar. Çıkan sonuç 2.5 ve üzeri ise insülin direnci vardır" diyor.

KİMLER RİSK ALTINDA?
Ailesinde şeker hastalığı olan kişiler
İdeal kilosunun üzerinde olan bireyler
Göbek bölgesinde yağlanma olanlar
Gün boyu hareketsiz olan kişiler...

İŞTE ÖNERİLER...
DYT. Kültekin, insülin direnciyle mücadelede beslenme önerilerini sıralıyor: :
Glisemik indeksi düşük olan kurubaklagil, fındık, elma, posalı meyve ve sebze, bulgur, tam tahıl tüketin.
Günde 3 ana 3 ara öğün yapın.
İşlenmiş gıdalardan uzak durun.
Aşırı yağ ve yağlı yiyeceklerin tüketiminden kaçının.
Sebze ve meyve tüketin.
Ara öğünlerde süt, ayran, kefir gibi protein kaynakları ile ceviz, badem, fındık tercih edin.
Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edin.
İnsülin direnci olanların besinleri glisemik indeksine dikkat ederek tüketmesi gerekiyor. Glisemik indeks, besinlerin kan şekerini yükseltme etkisi olarak biliniyor. Glisemik indeksi yüksek olan besinler kan şekerini hızlı yükseltiyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN