Uzmanı 3 önemli jinekolojik hastalığı anlatıyor

Jinekolojik kanserler, erken dönemde belirti vermiyor. Tedavi edilmediğinde ölüme götürüyor. Prof. Dr. Fuat Demirci, her kadının hiçbir şikayet olmasa da her yıl muayene olması gerektiğine dikkat çekiyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :08 Ekim 2023
Uzmanı 3 önemli jinekolojik hastalığı anlatıyor

İÇİNDEKİLER

Dünyada kadınlarda görülen her beş kanserden birini jinekolojik kanserler oluşturuyor. Yüzbinlerce ölüme neden olabiliyor. Rahim, yumurtalık ve rahim ağzı kanserleri, jinekolojik kanserlerin yüzde 95 gibi büyük bir oranını kapsıyor. Erken teşhis ve tedavi hayat kurtarıyor! Kadın Hastalıkları ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Fuat Demirci, her yıl düzenli olarak yapılan jinekolojik muayenelerin kadın kanserlerinin önlenmesinde veya erken teşhis edilmesinde en önemli faktörü oluşturduğuna dikkat çekiyor. 3 önemli jinekolojik hastalığı anlatıyor:

RAHİM KANSERİ
Rahmin iç dokusundan kaynaklanan ve genellikle menopozdan sonra oluşan rahim kanseri erken dönemde tespit edilebilen bir hastalık. Menopoz döneminde oluşan vajinal kanama, adet gören kadınlarda ise düzensiz kanamalar ve ara kanamalar, rahim kanserinin tipik belirtilerini oluşturuyor. Rahim kanseri hastaların yüzde 75'inde erken dönemde teşhis edilebiliyor. Erken dönemde rahmin alınması yeterli geliyor ve hayat kurtarıyor. İleri evrelerde ise rahim, yumurtalıklar ve lenf düğümlerinin alınması gerekiyor. Ülkemizde de uygulanan HPV aşısı rahim ağzı kanserinden koruyor.

RAHİM AĞZI KANSERİ
Smear testi kanser öncülü lezyonların erken dönemde yakalanmasına yardımcı oluyor. 21 yaş üzerinde ve cinsel yaşamda aktif olan kadınların düzenli aralıklarla smear testi yaptırmaları şart! Şüpheli bir sonuç çıkarsa, HPV araştırması, kolposkopi ve biyopsi ile kanserin öncül lezyonları saptanabiliyor. Erken dönemde rahim ağzının küçük bir kısmının koni şeklinde alınması yeterli gelirken, ileri dönemlerde ise ameliyatın müdahale alanı genişliyor.

YUMURTALIK KANSERİ
Sinsice ilerlemesi nedeniyle hastaların büyük çoğunluğunda tanı ileri evrede konulabiliyor. Erken teşhis edildiğinde tedavide yüzde 80-90'lara varan başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. İleri evrelerde hazımsızlık, karında şişme, bulantı ve kilo kaybı gibi mide-bağırsak sistemiyle ilişkili sorunlara yol açıyor. En önemli erken tanı yöntemi düzenli aralıklarla yapılan jinekolojik muayene ve ultrasonografidir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN